wtorek, 8 sierpnia 2017

Temperatura pieczenia chleba

Najważniejszym warunkiem udanego pieczywa jest odpowiednia temperatura w piecu. Zwykle poznaje się to, gdy sklepienie pieca bieleje, a garść mąki wsypana do pieca rumieni się, a nie pali. Chleby pszenne wymagają wyzszej temperatury pieca, chleby żytnie niższej, ale za to dluższego pieczenia.


Idealna temperatura dla chleba to 230C na wejściu i potem obniżenie temperatury. Dobrze gdyby można było w piecu wytworzyć jeszcze parę wodną na początku pieczenia. I dlatego chleb z domowego pieca nigdy nie będzie taki jak od dobrego piekarza.


Po pierwsze temperatura pieczenia musi być odpowiednia i nie wiem, czy obniżenie jej o stopni to zagwarantuje, a po drugie termoobieg może doprowadzić do nadmiernego wysychania chleba. Pamiętajmy, że w typowych piecach piekarskich źródło ciepła znajduje się na dole, w powierzchni, na której leżą bochenki. W pieczeniu chleba bardzo ważna jest temperatura wypieku. Ja swoje chleby piekę w zwykłym piekarniku, chociaż marzy mi się piec chlebowy.


Temperatura pieczenia chleba

Ale póki co piekarnik sprawdza się świetnie. Przepisy, które Wam podaję, staram się dopracować jak najlepiej, również jeśli chodzi o czas czy temperaturę pieczenia. Czasy pieczenia odnoszą się do pieczenia w temperaturach, które stosuję na co dzień i które podaję we wcześniejszych wpisach na blogu. Jest to pieczenie w temperaturze zmiennej, zaczynając od około 2– 2stopni w pierwszej fazie, a kończąc na 1stopniach.


Pieczenie chleba wymaga cierpliwości i nie ma drogi na skróty, jeżeli chodzi o czas wyrastania ciasta. Chleb mocno popękał w trakcie pieczenia - Zbyt krótkie wyrastanie ciasta lub pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze. Często pomaga nacięcie bochenka przed pieczeniem wzdłuż górnej powierzchni przy pomocy żyletki. Pod koniec pieczenia ja zmniejszam temperaturę do 1stopni - w tradycyjnych piecach chlebowych temperatura wszak malała w trakcie pieczenia.


Temperatura pieczenia chleba

Jeżeli chleb za bardzo się spieka, to można przykryć wierzch chleba papierem do pieczenia (pomiętym). Tutaj trzeba zdecydowanie dodać – to nie jest zabawa dla niecierpliwych. Więc jeśli jesteś w miarę cierpliwy, spróbuj. Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie.


Duży piec do pieczenia chleba był niepodważalnie ozdobą kuchni każdej pani domu. Piec zdobiły piękne kafle, o które wyjątkowo dbano, jak o największą ozdobę kuchni. Piec służył głównie do pieczenia chleba, bułek drożdżowych, wszelkiej maści wypieków mącznych, jak gołąbków, pieczeni i mięs. Takie pieczenie chleba powinno się robić w bardzo dużej temperaturze i jak wiadomo w piecu specjalnie przygotowanym do pieczenia chleba.


Właśnie dlatego wiadomo że w domu mamy co najwyżej piekarnik i dlatego większość osób próbuje upiec w nim chleb na różne sposoby choćby takie jakie wam właśnie przedstawimy. Wtedy całkowity czas pieczenia chleba będzie wynosił ok - minut. Temperatura początkowa piekarnika 2C.


Prawda, że pieczenia chleba jest proste? Dom wypełniony zapachem świeżego chleba, cudownie chrupiąca skórka i tan jedyny w swoim rodzaju, wybitny smak to atuty, dla których warto podjąć się pieczenia chleba w domu. Niegdyś nasze babcie wypiekały go w domowych, węglowych piecach, nie widząc w tym żadnej filozofii i trudności. Jeśli jednak oprzemy się na wyliczeniach poboru energii za pomocą miernika prądu, okazuje się, że automat do chleba może zużyć tyle samo (lub nawet zdecydowanie mniej kWh) co piekarnik (zobacz akapit Waga chleba). Warto jednak pamiętać, że na zużycie prądu ma wpływ wiele czynników, m. Kup Wypiekacze do chleba w AGD drobne Do kuchni na Allegro.


Najwięcej ofert w jednym miejscu. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia. Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie.


Niektórzy uważają, że to wręcz przeżycie egzystencjalne. Zapach świeżego bochenka, po wyjęciu go z pieca, przyciąga wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak samodzielnie upiec wspaniały, chrupiący chleb. Maszyna do pieczenia chleba jest bardzo prosta w budowie, składa się z pojemnika z jednym mieszadłem (lub dwoma), oraz grzałki (od dołu).


Temperatura pieczenia chleba

Całość jest sterowana elektronicznie. Maszyny różnią się przede wszystkim ilością programów, mocą, ilością mieszadeł, wielkością, firmą (czasem za znaną firmę trzeba zapłacić więcej). Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba… Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty