piątek, 18 sierpnia 2017

Kabaczek leczo przepis

Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Przepis na leczo z kabaczkiem. Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Biały Fartuszek. Czytaj więcej Zobacz więcej.


Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka (z małą ilością tłuszczu) poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających. Leczo to potrawa, która lepsza staje się z czasem, więc możesz przygotować je dzień przed planowym momentem podania. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Leczo, to węgierska potrawa na bazie papryki i mięsa. Leczo powinno być dość ostre, jednak warto doprawiać zgodnie z. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam. Zdecydowanie kabaczek z makaronem, to smak mojego dzieciństwa, wakacji, lata i wczesnej jesieni.


Kabaczek z makaronem jest moim ulubionym. Moja mama tak właśnie przygotowywała taki sos lub leczo z kabaczka i podawała z makaronem. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem. Wrzucić cebulę, usmażyć na rumiano.


Dodać kiełbasę, smażyć minut od czasu do czasu mieszając. Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści.


Oba warzywa są odmianą dyni zwyczajnej. Różnią się między sobą okresem wzrostu oraz etapem dojrzewania. Cukinia jest warzywem młodym, delikatnym i lekko słodkawym, natomiast kabaczek to cukinia dojrzała. W swoim składzie zawiera wiele witamin i składników. Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek.


Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.


Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą). Leczo z kabaczkiem dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, odrobiną mielonej ostrej papryki. Podwoiłam składniki i wyszły mi miseczki leczo, choć wybrałam opcję kg świeżych pomidorów zamiast puszki #128521; Następnym razem wezmę składniki x żeby chociaż na dwa dni starczyło.


Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć.


Tak, jak pisałam wcześniej, cukinia nie wymaga długiej obróbki termicznej. Oto prosty przepis na nieoczywistą kanapkę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców odciąć po dwie, 2-dwu centymetrowe części. This feature is not available right now.


Kabaczek leczo przepis

Leczo jest ukochanym daniem Węgrów, ale od wielu lat gości też na polskich stołach. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty