piątek, 11 sierpnia 2017

Pyszne faworki

Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Ułatwiłam sobie żywot i zaangażowałam robota. Hak do ciasta drożdżowego załatwił sprawę wyrabiania a maszynka do mięsa wybijanie wałkiem.


Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok.


Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne.


Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis. Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. Kruche, chrupiące, z ogromną ilością pęcherzyków. Pyszne faworki z przepisu mojej babci.


Fani kruchego, francuskiego ciasta na pewno już się nie mogą doczekać, gdy sięgną po pyszne faworki. Zamiast stać w kolejce przez kilka godzin, możesz zrobić te pyszności w domu! Złociste, delikatne, chrupiące i pyszne! Polecam te pyszne faworki z piwem.


Faworki, bo o nich mowa, doskonale sprawdzą się na świętowanie Tłustego Czwartku. Jeśli myślicie, że przygotowanie ich jest trudne i pracochłonne, to wyprowadzę Was z błędu. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Przepis na faworki jest naprawdę prosty.


Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i. Niedługo tłusty czwartek to święto łasuchów. Wtedy do woli możemy zajadać się pączkami i faworkami,zapominamy o diecie. Wiadomo pączki i faworki smażymy na smalcu,myślę ze raz w roku możemy sobie dać dyspensę,sprawić sobie i naszym bliskim słodką niespodziankę, radość przyjemność delektowania się.


Nasz domowy przepis, który od lat robiły moja mama i babcia. Z przepisu wyjdzie nam olbrzymia ilość faworków. Wszystko oczywiście zależy od tego jak Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga BasJulowe pasje.


Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów. Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne. Właśnie przed chwileczką zrobiłam te pyszne faworki :) żadnych problemów nie miałam, a dodam, że pierwszy raz je robiłam. Przy tłuczeniu ciasta wałkiem pomagał mi mąż i syn, nie ma to jak chłopaki pomogą :).


Z ciasta na faworki nie trzeba robić tylko chrustu, oto pyszne róże z malinami, choć oczywiście mogą być inne owoce. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione.


Pyszne faworki

Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Róże są efektowniejsze od faworków. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju.


Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej. Tradycyjne, kruche i pyszne. Zbliża się tłusty czwartek, który zwiastuje koniec karnawału.


Tego dnia możemy bezkarnie się objadać. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Białka z jajek możesz wykorzystać do innego wypieku lub słodkiego kremu. Zrobisz z nich także pyszne słodkie bezy.


Nadaj im fantazyjny kształt, krojąc je w romby radełkiem i przeplatając. Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie. Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne.


Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie.


Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty