wtorek, 22 sierpnia 2017

Przepis na chruściki na kwaśnej śmietanie

Dodane przez irma w: Tylko o kuchni. Zbliżają się święta i bardzo chciałabym zrobić na Wigilie śledzie w śmietanie. Może ktoś zna dobry, wypróbowany przepis. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.


Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust –na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne. Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki.


Postanowiłam wypróbować jeden z przepisów, który znalazłam w książce od jakiegoś czasu leżącej na półce w moim pokoju. Jakiś czas temu zapoznałam was z Faworkami drożdżowymi, ale chruściki według mnie są lepsze. Zawijam w folie i wstawiam do lodówki na godzinę.


Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Do wysokiego garnka wkładam smalec i podgrzewam do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzucam chruściki. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Niektórzy na Ukrainie twierdzą nawet, że. Przepisy na faworki na bitej śmietanie w wyszukiwarce kulinarnej - wszystkie zbliżone przepisy do faworki na bitej śmietanie. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pijane faworki. Jest jeszcze jeden powó dla którego polecamy ten przepis do wykonania w domu, zwłaszcza przez mamusie mające dzieci: jest to doskonała możliwość współpracy dorosłych i dzieci w kuchni, świetna zabawa i jednocześnie nauka dla naszych pociech :) Bo przecież proste czynności wycinania ciasteczek, a potem smarowania dżemem i. Lany chrust to najszybszy i najprostszy przepis na popularne w tłusty czwartek chruściki.


Ciasto wylewamy na rozgrzany tłuszcz tworząc fikuśne zawijasy. Zaraz po usmażeniu chruściki są chrupiące i najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, chociaż można je podawać również samodzielnie. Następny przepis Poprzedni przepis. Moim zdaniem nie ważne, czy ciasto przygotujemy używając kwaśnej śmietanie czy piwa, najważniejsze jest jego napowietrzenie, czyli wybicie.


Dzięki temu otrzymamy róże ze wspaniałymi pęcherzykami powietrza. Mąke przesiać, dodać rozmącone w śmietanie żółtka, spirytus lub ocet i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto dość cienko i wykrawać wąskie prostokąty. Starać się nie podsypywać mąki.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Robię je bardzo rzadko, ale przepis sprawdzony a chruściki wychodzą bardzo kruche i pyszne :-) Pyza. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Czas przygotowania: min. Chrust czyli faworki Pyzy.


Sernik na kwaśnej śmietanie. Z małym zdjęciem Z dużym zdjęciem Z komentarzami. Przepis na faworki smażone w głębokim tłuszczu. Drukuj ten przepis Autor: Magda_G. Profil Wiadomość Przepisy Smakowicza.


Witam wszystkich po przerwie! Jako, że dziś Tłusty Czwartek, a pączki są kaloryczne, zamieszczam przepis na tradycyjne kruche faworki lub chruściki. Bywa, że idę na łatwiznę i robię je ze zwykłego słodkiego ciasta drożdżowego.


Jednak czasem to musi być właśnie to tradycyjne kruche ciasto na śmietanie. Moja dzisiejsza propozycja na słodki dodatek do popołudniowej, piątkowej herbaty to faworki. Nie wiem jak to wygląda u Was, ale u mnie w każdym maminym zeszycie jest przepis na te cudeńka - nierzadko jednak różniący się znacząco składnikami, proporcjami itp. Bardzo prosty przepis, który nie powinien sprawdzić żadnych problemów. Pączki wychodzą jak z dobrej cukierni, bardzo puszyste, lekko wilgotne i co najważniejsze użyjcie Waszej ulubionej marmolady lub dżemu wtedy nie mają sobie równych.


Cukier puder do posypania. Faworki babuni przepis przepisy, które polubisz. Ten przepis miałam w swojej kolekcji już wiele lat jednak jakoś nigdy nie potraktowałam go poważnie i nigdy nawet nie próbowałam go zrobić. Tym razem w związku z tym, że dostałam trochę wiśni zdecydowałam się zrobić właśnie to ciasto.


Okazało się bardzo proste i bardzo dobre. Deser z kwaśnej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty