Muffinki pięknie wyrastają, są puszyste i naprawdę smaczne. Nie wymagają wyszukanych składników, na pewno każdy znajdzie je u siebie w kuchni. Do środka można wrzucić co nam się tylko podoba (ja nadziewam marmoladą, konfiturami, owocami, czekoladą). Wierzchnią warstwę mieszam czasami z kakao, dzięki czemu mam wersję jeszcze. Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem).
W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Forum - puszyste muffinki kakaowe (136) Muffinki. Dodane przez andzikw: Tylko o kuchni.
Robiłam je i były pyszne, ale zapomniałam je wziąć do ulubionych. Pyszne muffiny waniliowe. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki.
Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedynie co zmieniłam to odrobinę większe proporcje, aby wychodziła cała blacha muffinów. Pieczesz muffinki nie po raz pierwszy, a wciąż nie wyrastają tak, jak te z przepisów w kolorowych magazynach? Jeśli zastanawiasz się, co robisz źle, klikaj na kolejne zdjęcia.
Z opisów dowiesz się co zrobić, żeby muffinki zawsze wyrastały wysokie i puszyste. Najlepsze muffinki – puszyste i zawsze wychodzą! Robią się ekspresowo, zawsze wyśmienicie wyglądają i smakują. Wystarczy dwa razy zamieszać łyżką i gotowe.
Już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale zapisałam w swoim cudnym. Piekarnik nagrzać do 1stopni. składniki wymieszać w dzbanku. Mokre składniki roztrzepać w misce. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać niedbale, tylko do połączenia się składników. Formę do muffin wypełnić papilotkami.
Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe.
Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Znów postawiłam na prostotę. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Zdecydowanie najczęściej robię waniliowe muffinki - przyznam szczerze, że gdy jestem w Łodzi nawet nie stosuję się do żadnego przepisu, tylko wyciągam wszystkie podstawowe składniki na wierzch. Kolejny klasyk wśród moich muffinkowych przepisów. Przepis z bloga Słodkie inspiracje. Te muffinki są puszyste, jak babka, ale żeby takie były należy porzucić ucieranie łopatką czy trzepaczką na rzecz miksowania mikserem - wtłoczone do ciasta pęcherzyki powietrza spowodują, że ciasto będzie puszyste i lekkie jak chmurka!
Pieczone w formie na muffiny smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości. Wśród nich muffiny czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe, z owocami: śliwkami, malinami, porzeczkami i jagodami. Kruche babeczki z kremem i owocami, babeczki kajmakowe i makowe.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Marzą ci się puszyste muffinki z rodzynkami? Jeżeli chcesz zabrać keks do pracy lub podać go w przystępnej formie, idealnym rozwiązaniem są keksowe muffinki. W tej roli idealnie sprawdzają się babeczki z dyni lub marchewki.
W środek możesz włożyć kawałek czekolady, który w czasie pieczenia cudownie się rozpuści. Są pyszne: miękkie, puszyste, dość długo zachowują świeżość, choć rzadko jest opcja, by to sprawdzić, bo znikają naprawdę szybko;) Jak. Pomimo iż muffinki podbiły serca Amerykanów i Brytyjczyk, którzy prześcigają się w udowadnianiu ich pochodzenia, muffinki podobno pochodzą z Europy.
Mam wrażenie, że w Polsce moda na muffinki nastała z popularnością brytyjskiej kulinarki – Nigelli Lawson, która często prezentowała w swoich programach kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.