Fajna carbonara, zrobiłam wg. Warto pamiętać, że do takich dań najlepiej używać autentycznego makaronu np. Nie zawiera śmietanki kremówki jak podają liczne wariacje tego przepisu. Sos stanowią same jajka, które dodajemy na sam koniec przygotowywania potrawy. Musimy więc uważać, aby z jajek nie zrobiła się.
Przepisów na carbonarę jest wiele. Większość z nich to jednak wariacje na temat tego włoskiego klasyka. Matteo Brunetti, finalista szóstej edycji Master Chef, podaje recepturę na włoską. Pasta alla carbonara to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. W oryginale sos carbonara tworzony jest na bazie jajek.
W dzisiejszych czasach istnieje wiele fantazyjnych przepisów, które zawierają składniki urozmaicające oryginalny przepis. Najwięcej z nich to tzw. Gdy boczek się zrumieni dodać do niego posiekaną cebulę. W tym czasie wrzucić makaron do dobrze osolonego wrzątku – włoskie gospodynie mówią, że woda na makaron powinna smakować jak morska woda.
Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Włochy to kraj idealny dla bloggera kulinarnego. Oferuje różnorodność kuchni regionalnych i produktów, które przy tym są zdrowe i ekologiczne.
To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Ponieważ stałym składnikiem włoskiej kuchni jest boczek, zwany tam pancetta, przygotowując carbonarę nie możemy boczku pominąć! Chrupiący, smażony boczek jest w dużej mierze odpowiedzialny za niesłabnącą popularność spaghetti carbonara na całym świecie.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Magda Gessler najlepiej wie jak przygotować prawdziwą włoską Carbonarę! Oryginalna carbonara jest bez smietany, ktora po prostu uwielbiam!
Oto jej niepowtarzalny przepis. Jaka była moja radość, kiedy szef kuchni restauracji, w której zjedliśmy najlepszą jak do tej pory spaghetti carbonara, podzielił się na nią przepisem. Dla osoby, która kocha gotować i robi to praktycznie każdego dnia taki przepis jest prawdziwym skarbem. Obiecałam, że się nim podzielę i tak oto nastała ta chwila :) Przygotuj się, że od teraz każda inna carbonara nie. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem.
Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Według oryginalnego przepisu tę pastę przygotowuje się jedynie z guanciale, jajek i sera pecorino romano, z dodatkiem sporej ilości pieprzu.
Jak to z popularnymi daniami bywa pojawiły się na całym świecie liczne modyfikacje tego dania. Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne. Co prawda oryginalna carbonara jej nie zawiera, ale ze względu na dodatek bobu możemy odejść od tej zasady aby pysznego sosu było nieco więcej ;-) Z reszty składników potrzebne Wam będą: spaghetti, boczek, natka pietruszki i parmezan.
Polecam do wypróbowania! Brzmi smakowicie, ale oryginalna carbonara to to nie jest :) nie wiem tylko po co ulepszać coś, co już samo w sobie jest pyszne, komplikując sobie wszystko i to bardzo. Spaghetti alla carbonara z bobem. Ja stawiam jednak na prawdziwe, włoskie spaghetti carbonara! Gennaro Contaldo, ale trzeba przyznać coś o włoskiej kuchni - świeże składniki, prosty przepis, ale pamiętaj: będziesz robić 1:według oryginalnego przepisu - wyjdzie dobrze, a przy odrobinie szczęścia idealnie.
Obaj, Carluccio i Contaldo są dobrymi źródłami przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.