Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania powoduje, że chętnie gości na polskich stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach od wielu lat. Strogonow to spolszczona nazwa dania znanego i lubianego na całym świecie. Boeuf strogonow z polędwicy wołowej - klasyczny przepis z papryką.
Strogonowa można przyrządzić jako danie obiadowe lub kolacyjne, albo jako danie na ciepło podczas przyjęcia. W Chodzi o potrawę z wołowiny, która pochodzi z kuchni rosyjskiej. Sprawdź dokładny przepis! Często wzbogaca się ją również dodatkiem.
Zupa strogonow ma ciekawy rodowó bo jest wersją popularnego na całym świecie strogonowa (org. Boeuf Stroganow). To danie z kolei jest połączeniem tradycji kuchni francuskiej i rosyjskiej, zaś jego nazwa podobno pochodzi od rosyjskiego hrabiego, który żył w XIX w. Bardzo interesujący przepis.
Lista przepisów na strogonowa z wołowiny z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Strogonow Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków.
Zrobiony jest z wołowiny z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak strogonowa, pod koniec duszenia dodaj do niego 1-pokrojone w kostkę, kiszone ogórki. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga moje pasje. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Jest bardzo Zobacz więcej. Mimo, że nie jestem wielką fanką mięsa, będąc u niej z wizytą zajadałam się tym pysznym strogonowem. Przygotowuje strogonow zawsze gdy zaprasza dużo gości.
Nie wiem, czy jest to prawidłowy przepis na strogonowa, ale tak czy inaczej zupka jest bardzo smaczna. Dzisiaj Strogonow z wołowiną, powiedziałabym, że to taka wołowina a’la Strognow z pieczarkami. Przepisy z kategorii strogonow z wołowiny.
Ten przepis na strogonowa ukradłam mojej znajomej. STROGONOW Z WOŁOWINĄ Dzisiaj Strogonow z wołowiną, powiedziałabym, że to taka wołowina a'la Strognow z pieczarkami. Pyszny strogonow - serdecznie go polecam. To kolejny przepis z serii klasyki naszej kuchni tym razem rosyjskiej, chociaż wielu uznaje już ten przepis za polski. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.
Jeśli zaś szukacie przepisu na tradycyjnego strogonowa, to koniecznie zajrzycie po przepis tutaj: Boeuf Strogonow. Wracając jednak do potrawy zwanej strogonow z kurczaka, to lista składników jest całkiem podobna, jak w tradycyjnym strogonowie – jedynie proporcje składników nieco się różnią, a zamiast wołowiny króluje drób. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na strogonow magdy gessler z wołowiny.
Z dodatków najczęściej wymieniane są pieczarki i cebula, ale także papryka, kukurydza czy ogórek kiszony. Danie jest także często doprawiane białym winem i musztardą. Jednak na co dzień często spotyka się dania à la Strogonow, przyrządzane na bazie wieprzowiny, które też są bardzo smaczne, ale nie są klasykiem. Oryginalnie Boeuf Stroganow jest przyrządzany z polędwicy wołowej i trzeba przyznać, że wtedy smakuje najlepiej.
Dania główne Gulasz z wołowiny. Sposób peruwiański, składniki włoskie, to sposób na ugotowanie mięsa na zimno. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, po około minutach wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy z ulubionym dodatkiem, kaszą.
Przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ostra papryka)zalewamy bulionem i dusimy - czas zależy od rodzaju wołowiny jaką użyjemy, może to trwać nawet 2h. Historia pochodzenia tego dania nadal jest przedmiotem sporów wśród fanów wołowiny. Jedna z wersji mówi, że pewien rosyjski książę Stroganow zdenerwował się, gdy dowiedział się o zdradzie narzeczonej.
Ze złości posiekał na paski kawał wołowiny, z którego potem kucharz przyrządził Strogonowa, nie chcąc marnować mięsa. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie i wówczas dodać paprykę i gotować około minut, aż papryka zmięknie, a potem dodać do smaku wodę z ogórków, tak żeby zupa miała lekko kwaskowy smak, koncentrat pomidorowy do smaku oraz przyprawić maggi, solą, papryką, chili i oregano. Można zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.