Ubijałam przy pomocy miksera ręcznego kilkanaście minut - na najwyższych obrotach. Trochę to trwa, ale właśnie od właściwego ubicia zależy puszystość. Piana ma być prawie biała, kilkakrotnie zwiększyć swoją.
Ulubiony deser mojego męża. Proporcje mogą wydawać się dziwne ale mi chodziło o taki właśnie mały biszkopt. Biszkopt z truskawkami i galaretką. Puszysty biszkopt na tort zawsze wychodzi, bo wyrasta pięknie na niezawodnym Proszku do pieczenia WINIARY. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym.
Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Tort z biszkoptem, przełożony dwoma kremami.
Tort na pożegnalne przyjęcie w małym. Witam, czy ten biszkopt nadaje sie na tort z kremem z mascarpone i śmietany kremówki z przepisu na Ciasto arbuz? Czy trzeba nasączyć te biszkopty żeby zrobić tort, wolała bym nie ale nie wiem czy wtedy wyjdzie wszystko jak trzeba? W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na mały biszkopt.
Nie :) Moje wcześniejsze zdjęcia pokazują biszkopt robiony ręcznym mikserem (chyba najtańszy dostępny na rynku Zelmer). Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Jeśli upieczesz minimum biszkopty, możesz przygotować również pyszny tort przekładany.
Tort urodzinowy na spodzie z Nutelli i sucharków Przygodę z moim blogiem rozpocznę od dodania przepisu na fenomenalny torcik, który zagościł na naszym stole już kilka razy. Razem z brzoskwiniami i dżemem porzeczkowym powstanie z niego piękny tort w kształcie cinquecento dla mojego Tż-a na dzień chłopaka. Piekłam biszkopt tysiące razy i nigdy nie wyszedł,z różnych przepisów,a i tak zawsze nie wychodził,ale wczoraj przeszłam sama siebie Nawet tż był w szoku,że wreszcie się udało. Przepis na prosty biszkopt czekoladowy, który nie opada.
Z nim każdy Twój tort wyjdzie rewelacyjnie! Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.
Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też biszkopt z musem truskawkowym. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również wersję biszkoptu bezglutenowego z opcją bez jajek kurzych! Najprostszy zestaw składników na biszkopt jasny, jaki można sobie wyobrazić, to proporcje ułożone tak, żeby w łatwy sposób można było je przeliczać i dostosowywać do większej lub mniejszej ilości jajek, w zależności od tego w jakiej tortownicy lub blaszce będzie upieczony.
Do 12-tki i 15-tki nie daje proszku do pieczenia wtedy biszkopt jest wysoki i nie wylewa się. I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania. Dzisiejszy wpis “chodził” za mną od co najmniej roku, a że pewna społeczność nieźle zmobilizowała mnie wczoraj do popełnienia go, nareszcie powstał – mój własny.
W wersji trudniejszej kremy robisz sama. W jej wydaniu torty wychodzą najlepiej i są proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku kuchennych narzędzi i odrobinę zapału. Więcej filmów znajdziecie.
Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek. Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów. Mały biszkopt Białka należy ubić na sztywną pianę a następnie dodać do nich cukier i pozostałe żółtka. Cukier dodajemy do sztywnej piany.
Można to zrobić mikserem( będzie szybciej). Ten biszkopt jest również idealny do herbaty, możecie tu dorzucić owoce – jabłka, banany, truskawki itd. Ciasto wylać na wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką blachę.
Piec w 180stopniach, max. W prodiżu, tortownicy ok28cm, czy blaszcze 25x40cm mały biszkopt wychodzi taki, że można nałożyć tylko coś na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.