wtorek, 22 sierpnia 2017

Szybkie miękkie pierniczki

Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je.


Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem.


Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.


Postanowiłam więc znaleźć przepis na pierniczki, które od razu Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wypiecz Wymaluj. Przepis na pierniczki świąteczne, miękkie i bardzo szybkie, bez leżakowania dostałam w ubiegłym roku od jednej z czytelniczek, (Małgosiu pozdrawiam). W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów.


Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Piekę właśnie w tym momecie, cieszę sie ze znalazlam szybki i tani przepis na miękkie piernczki. Czas przedświąteczny to gorączka zakupów , prezentow i wypieków.


Zycze szczęśliwych i zdrowych Świąt! Szybkie pierniczki udekorowane lukrem. Takie na ostatnią chwilę, dla zabieganych, ale nie tylko. Polecam na święta Bożego Narodzenia. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią.


Okres na pierniki, więc dziś piekę szybkie pierniczki świąteczne. Piekę je od lat, a właściwie dopiekam, bo zwykle w okolicy świąt zapasy pierniczków mocno się kurczą. Ciasto jest miękkie i przyjemne do obróbki –do wyrabiania, wałkowania i wykrawania. No a przede wszystkim nie musi leżakować.


Piekłam już pierniczki z marmoladą (pyszne!) , a teraz postanowiłam , że wypróbuję jakiś szybki przepis na cienkie pierniczki ozdobne. To , czego szukałam , znalazłam na forum CinCin. Pierniki są rzeczywiście szybkie i proste do zrobienia (pomijam samo ozdabianie , bo to już inna bajka). W tym roku zagapiłam się i nie zrobiłam pierniczków dużo wcześniej przed świętami, aby miały czas zmięknąć.


Jeśli szukasz przepisu na miękkie pierniczki, takie które będziesz mógł jeść od razu po upieczeniu – to jest przepis dla Ciebie. Zwłaszcza jeśli o takich pierniczkach marzysz nie tylko Ty, ale też stadko małych pomocników, którzy nijak nie mogą zrozumieć dlaczego tego co z wielkim entuzjazmem wycinali nie mogą od razu pożreć lub chociaż udekorować (i pożreć ;)). Chyba najlepszy przepis na pierniczki, a trochę ich już wypróbowałam ;) Zrobiłam w całości z mąki pszennej tortowej, dałam 400g i wyszły super. Ciasto się nie kleiło, od razu po wyjęciu pierniczki były miękkie. Zamiast przyprawy do piernika dałam osobno cynamon, imbir, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie miękkie pierniczki świąteczne. Przepis doskonale sprawdzi się dla osób, które spóźniły się z pieczeniem klasycznych pierniczków, które muszą poleżeć, aby zmiękły. Zostawiamy na 1-dni i wymieniamy, aż uznasz ze nadają się do jedzenia i są miękkie cytryna, wkładamy 1-ćwiartki cytryny i zostawiamy na 1-dni, wymieniamy, aż zmiękną.


Ciasto przygotowuje się ekspresowo (czas przygotowania wydłuża jedynie przestudzenie miodu :), nie trzeba go długo ugniatać, nie przykleja się do wałka, nie rozpada, a pierniczki bardzo łatwo się z niego wykrawa. Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie. Sprawdzony przepis na szybkie pierniczki.


Szybkie miękkie pierniczki

Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Miękkie pierniczki -pyszne, domowe i bez tłuszczu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.


Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Ostudzone pierniczki wysmarować lukrem i udekorować dodatkami ( nada się wszystko co małe i słodkie :D ) Przechowywać w puszce.


Szybkie miękkie pierniczki

Jeśli by się jednak zdarzyło, że pierniczki stwardnieją, należy umieścić je w puszce razem z kawałkami jabłek lub kromką chleba, po dwóch dniach będą miękkie. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty