Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe do pizzy. Robię też z niego super paluchy drożdżowe z makiem. Zapewniam, że to jest szybki przepis na chleb pszenny do pieczenia na co dzień. Przepis na chleb wiejski.
Chleb pszenny na suchych drożdżach może smakować jak najlepszy chleb. Prosty chleb pszenny piekę przynajmniej dwa rwzy w tygodniu, bo dzieci lubią i zawsze! Dzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego.
Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na drożdżach instant. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin).
Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.
Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Niemal rok temu na profilu Fb ChilliBite pokazywałam krok po kroku jak piekłam swój bodajże pierwszy pszenny chleb drożdżowy. Było mnóstwo zabawy i wszystkim udał się pierwszy chleb, ale ponieważ ciężko go odszukać w zasobach Fb, a sporo osób o niego pytało mailem, przypominam ten bardzo prosty przepis.
Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut! Składniki: 550g mąki pszennej, łyżeczki soli, 20ml oleju g. Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. MyVeganKitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga My Vegan Kitchen. Jeszcze jedno, ja trochę inaczej go wypiekam. Kiedy już ciasto zaczyna wyrastać z foremki, wstawiam chleb do zimnego piekarnika i nastawiam na 2stopni.
Za nim piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, chleb już pięknie wyrośnie. W piekarniku chleb siedzi prawie minut i nie jest za bardzo spieczony. Najprostszy chleb pszenny na drożdżach.
Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni.
Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Zwykle robię chleb pszenny, ale czasem miksuję mąki i tak wychodzi np. Chleb nie jest na zakwasie, jest na drożdzach, ale za to zawiera dużą dawkę otrąb, przez co szybciej przechodzi przez jelita :) Ziarenka jakie tu dodaję to zwykle słonecznik, pestki dyni i siemię lniane, ale spokojnie można eksperymentować. Wczoraj zachciało mi się domowego pieczywa.
Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.