wtorek, 21 listopada 2017

Leczo z zielonej papryki

To leczo, od leczo z żółtej papryki, różni się tym, że nie jest z żółtej papryki (tylko z czerwonej i zielonej) i wydaje mi się, że jest jeszcze prostsze od tamtego. Jak to się u mnie często zdarza musiałem dokonać utylizacji zasobów lodówki, a że miałem aż duże papryki, wybór był oczywisty. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Przepisy z kategorii leczo z papryki zielonej.


Leczo z zielonej papryki

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Leczo z zielonej papryki i pieczarek. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, a następnie na paseczki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki.


Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. A u Pani jest tylko dodatkiem do kiełbasy. Z całym szacunkiem ale tego leczem nie powinna Pani nazywać. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Leczo z zielonej papryki

Niektórzy lubią dodać do lecza. Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem. Papryka żółta jest również świetnym dodatkiem. Najmniej używam papryki białej i zielonej, mają mniej smaku, a z zieloną trzeba uważać - często bywa gorzkawa.


Zielona papryka – witaminy. Dużym atutem papryki zielonej jest fakt, że zawiera dużą ilość witaminy E, zwanej również eliksirem młodości, a także witaminy C potrzebnej w budowie odporności. Dodane przez aba w: Tylko o kuchni.


Czy ktoś próbował zawekować puree z dyni? Jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie to bardzo chętnie skorzystam. W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików.


Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Przy okazji – wzmacnia odporność, a także reguluje przemianę materii, dlatego dania z zielonej papryki powinny gościć na naszych stołach przez cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Moja mama też lubi stosować tę zasadę i zawsze przygotowuje na zimę kilkanaście słoików pysznego leczo z papryki, cukinii, cebuli i pomidorów. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.


Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Proste, jarskie leczo z dodatkiem soczewicy. Węgrzy chyb by się w głowę postukali słysząc o wegetariańskim leczo. Podstawą tego tradycyjnego, oprócz białej papryki jest oczywiście mięso. Ale dla mnie leczo to przede wszystkim gulasz warzywny – i uwielbiam zarówno jego tradycyjna wersję, jak i samą warzywną lub taką z dodatkami.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z papryki. Ugotuj zupe gulaszowa z papryką. Zrób sałatki, w których występuje papryka. Zjedz z solą na kanapkach. Zrób kurczaka duszonego z papryką, cebulą i pomidorami.


RhKldY Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa z zielonej papryki ugotowana na wywarze z warzyw z dodatkiem ryżu powinna zagościć w każdej kuchni. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Na koniec dodać pomidory, czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę majeranku, bazylii i słodkiej papryki w proszku.


Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem przez minut. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo. Kejt, może to nie wina garnka – następnym razem daj trochę więcej oleju i kiedy wsypiesz paprykę na chwilę odstaw garnek na bok i szybko mieszaj.


Leczo z zielonej papryki

Lista przepisów na zielona soczewica leczo z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Kotleciki z zielonej soczewicy. Och jej, jak ja nie lubię tradycyjnych kotletów mielonych.


Następnie razem z pomidorami dodać do leczo, wymieszać i dusić razem jeszcze przez około minutki. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, oregano, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki i selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty