Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.
To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Przejdźmy jednak do naszego leczo. Jak zrobić leczo, które najbardziej przypomina tę węgierską wersję? Otóż przepis leczo to głównie kilka najważniejszych warzyw. Dzisiaj zabieram się za to leczo.
Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną.
Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Zobacz, jak zrobić leczo.
Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Moje leczo z cukinii ma w składzie bardzo dużo pysznej i zdrowej młodej cukinii oraz kilka najważniejszych warzyw. Ogólnie jeśli chodzi o samą nazwę leczo, to jest to danie węgierskie, które w wersji podstawowej zawiera przede wszystkim dużo papryki.
Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone papryki cukinie duża cebula ząbki czosnku 5ml passaty pomidorowej 1ml wody liść laurowy łyżka oregano lub tymianku łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Coś ciepłego, sytego, domowego. Dodać marchew pokrojoną w talarki.
Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Wpadłam na pomysł, że podać leczo z makaronem, takie proste domowe. Ja wiem doskonale, że dla części moich czytelników leczo z kiełbasa jest jedynym właściwym, no a leczo wege, to nie leczo ale trudno! Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii leczo z papryki czerwonej. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).
Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna. Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa.
Witam proszę o dobry przepis na buraki z papryką takie do słoików robiłam raz ale coś mi nie wyszło bo były nie zbyt smaczne. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Tak przygotowane leczo może leżakować nawet kilka tygodni w lodówce.
Aby przechowywać je dłużej lub poza lodówką, należy je pasteryzować przynajmniej dwukrotnie w temp. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. PRZEPIS NA LECZO Z DYNI - PRZEPIS 3. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską. Lidl Gulasz wieprzowy z łopatki. Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.