Kiełbasa wiejska wieprzowa. Składniki: – kg karkówki wieprzowej – kg łopatki wieprzowej – kg tłuszczyków. Chyba będę robić kiełbasy na zamówienie, jest jak z reklamy kiełbasy Balcerzak, którą widziałam w TV. Smaczna, domowym sposobem zrobiona kiełbasa.
Najważniejsze składniki do wyrobu swojskiej kiełbasy to przede wszystkim mięso. Najlepsza kiełbasa swojska powstaje z mieszanki różnych rodzajów mięsa, jak mięso wieprzowe, wołowe oraz mięso z indyka. Na kiełbasę według tego przepisu, wybieramy wieprzowinę nieścięgnistą, w części chudą, w części tłustą.
Mięso może być okrojone z szynek i innych części tuszy. Mięso kroimy w drobna kostkę usuwając przy tym błony. Polecam i zachęcam do zrobienia fantastycznej kiełbaski wędzonej i pieczonej w dymie bez parzenia w wodzie. Pod presją mojej rodziny właśnie tę kiełbaskę robię najczęściej. Biała kiełbasa wieprzowa ma licznych wielbicieli.
Pieczona lub gotowana, a w sezonie podawana także z rusztu jest wybornym daniem obiadowym. Można ją także podawać na śniadanie. Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach. Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy! Zapraszam do lektury bloga!
Wymieszać mięso ze słoniną i doprawić do smaku, wstawić do lodówki jeszcze na kilka godzin. Powstała masą mięsną nabijać jelita wieprzowe korzystając z maszynki do mięsa. Uważać aby jelita nie pękały od nadmiaru mięsa. KIEŁBASA SWOJSKA Składniki potrzebne do wykonania kg. II wieprzowa , mięso klasy III wieprzowe (ścięgniste) lub wołowina kg np.
Kto z Was robił w domu kiełbasę krakowską wieprzową? Przepisy z kategorii kiełbasa wieprzowa surowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Nadziewaj jelita wieprzowe za pomocą odpowiednio dobranej końcówki nadziewarki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kiełbaski,wystarczy je zawinąć wokół własnej osi i nadziewać dalej. Gotowe kiełbasy powieś na hakach do wędzenia lub na drewnianych kołkach. Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak.
W sklepie te, które przypominają domową, są bardzo drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy. Podajemy prosty przepis na domową swojską kiełbasę. Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso? Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Domowa kiełbasa wędzona to polska wizytówka. Doskonale wygląda i smakuje zarówno gotowana, jak i pieczona na grillu. Czas przygotowania 10min. Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kiełbasa wieprzowa. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i także mielimy w maszynce. Następnie do zmielonego mięsa dodajemy do smaku przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek staropolski i przyprawę do wieprzowiny.
Wszystko razem dokładnie mieszamy - wyrabiamy, po. Swojska kiełbasa - sposób wykonania: Przepis na swojską kiełbasę jest od lat stosowany w moim domu. Mięso pokrojone w kawałki mieszamy z solą. Na każdy kilogram mięsa dodajemy dkg peklosoli.
Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Według nas najlepsza kiełbasa jest zrobiona częściowo ze zmielonego mięsa, a częściowo z siekanego. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości.
Efekt na pewno jest warty czekania. Możesz ją podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chilli Ostrym WINIARY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.