czwartek, 16 listopada 2017

Jak sie robi zupe z botwiny

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami.


Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.


Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni,. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni.


Jak sama nazwa wskazuje, chłodnik pomaga się orzeźwić, gasi pragnienie i głó a jednocześnie stanowi idealną, lekką potrawę na dni, kiedy. Gotujemy aż mięso zmięknie. Dopiero wtedy dodajemy botwinkę chwile gotujemy i zalewamy śmietaną. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki osobno. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw.


Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół. Botwinka to mój numer jeden. Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym z książki nie do końca przypadła mi do gustu. Będzie „wałkowana” do ostatnich botwinek.


Korzystając stale z twoich przepisów, coraz bardziej przekonuje się w tym, ze kuchnia roślinna jest pyszna, różnorodna smakowo i dobra dla mojego ciała i dobrego samopoczucia. Barszcz z botwinki to jedna z najsmaczniejszych i najprostszych w wykonaniu wiosenno-letnich zup. Jest lekka i delikatna w smaku. Mimo to, że nie jest to chłodnik, a normalna zupa na ciepło, to dobrze się ją je w upały.


Co potrzebujemy, żeby zrobić zupę z botwinki na osoby? Jego podstawowe zalety to: oszczędność czasu, a także ukryte w nim bogactwo witamin i białka. Podobno jest idealny także na kaca.


Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np. Chłodniki są doskonałą alternatywą zup w upalne dni. Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy.


Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Wypróbuj także nasz przepis na litewskie paluszki chlebowe z. Można z niej zrobić zupę, chłodnik, sałatkę, nadzienie do pierogów, użyć jako dodatek do tart, ciast a nawet deserów. Oto przepis na prostą, tradycyjną zupę z botwiny.


Składniki: pęczki botwiny z większymi korzeniami (wielkości np. jajka kurzego)- jeśli korzenie są malutkie ja daję jeszcze średnie ugotowane buraki. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie! Kazda potrawa, tak powiedzmy dla 3-osob rowna sie sredni garnek ktory trzeba odpowiednio doprawic.


Przepis super, ale robiłem po swojemu z tego co miałem. Zamiast żeberek dałem porcję rosołową z kury, warzywka jakie miałem (nie wyrzucałem z bulionu, tylko przecedziłem, rozpaćkałem co się dało i wrzuciłem z powrotem). I zamiast dałem pęczków szczawiu. Trzeba duuuuużo liści, żeby zupka miała wyrazisty smak.


Bardzo lubię zupę z dodatkiem młodych buraczków razem z liśćmi, ale przecież takie buraczki są dość krótko. Trzeba więc je zapakować w słoiki i wtedy nawet zimą można przywołać wiosnę jeśli ma się tak Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Rodzinka w Kuchni. Do przygotowania chłodnika z ogórków potrzebne będą: litr kefiru, duże ogórki, po łyżki posiekanego koperku i szczypiorku z młodej cebulki, przyprawy (wystarczy pieprz i odrobina soli).


Ogórki obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy, by łatwiej było je potem zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty