wtorek, 7 listopada 2017

Piernik staropolski przepis

Muszę podzielić się moim tegorocznym doświadczeniem piernikowym. Piernik staropolski robiłam po raz czwarty. Wcześniejsze były takie jak w przepisie u pani Doroty, czyli przełożone powidłami, bez bakalii w cieście, polane polewą czekoladową i posypane orzechami. W tym roku niestety skusiłam się na dodanie bakalii do ciasta. Tradycyjny przepis na piernik.


Ciasto dojrzewa i dopiero po tym czasie je pieczemy. PIERNIK STAROPOLSKI – TRADYCYJNY, SPRAWDZONY PRZEPIS – bez tego piernika nie wyobrażam sobie świąt w moim domu. Jest idealny, pyszny, przełożony domowymi powidłami.


Uwielbiam taki prawdziwy piernik i zapraszam do udostępniania przepisu dalej! Nie doprowadzić do zagotowania! Zestawić z ognia i ostudzić.


Piernik staropolski przepis

W listopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski. W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń.


Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną. Kiedy składniki się połączą, będą gorące i zupełnie płynne wylewamy je na mąkę znajdującą się w dzieży miksera lub dużej misie, czyli „zaparzamy ją”. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to przysmak rodem z Torunia, ale także najlepszy świąteczny specjał. Prawdziwy, staropolski piernik to taki, który dojrzewa w chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie przed pieczeniem. Staropolski piernik dojrzewający stanie się hitem świątecznego menu.


Ciasto należy przygotować nawet 5-tygodni przed Bożym Narodzeniem, a piec na 4-dni przed świętami. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny piernik krok po kroku i dobrze zaplanować działanie w czasie. Przygotuj piernik dojrzewający na święta i ciesz się jego wyjątkowym smakiem! W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na piernik staropolski dojrzewający, który odkopałam z wiekowego zeszytu z przepisami.


Choć w moim domu piernik staropolski został nieco zapomniany i jest zupełną nowością, to od ostatnich świąt wpisał się w nasze bożonarodzeniowe (i nie tylko!) menu na dobre. Mój piernik dojrzewał przez tygodni, jednak ten czas można. Porcja podana w przepisie jest duża, z kilograma mąki. Jak zrobić piernik dojrzewający? Warto wykorzystać sprawdzony przepis na piernik z długo dojrzewającego ciasta, sporządzony według wskazówek naszych babć.


Oto, jak zrobić doskonały piernik staropolski na święta Bożego Narodzenia. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Może dojrzewać nawet kilka miesięcy ale minimum to tygodnie.


Warto więc już w listopadzie nastawić ciasto na najpyszniejszy piernik. Ciasto na piernik staropolski nastawiamy na kilka tygodni przed świętami. Sprawdźcie, jak je przygotować - mamy przepis, który jest łatwy i niezawodny!


Z czystym sumieniem mogę napisać, że jest to najlepszy piernik jaki do tej pory jadłam. Jego przygotowanie trzeba zacząć najpóźniej w Mikołajki (2.), a można ciasto nastawić jeszcze w listopadzie. Chociaż zrobienie tego piernika trzeba sobie zaplanować dużo wcześniej, to nie jest on trudny, tym bardziej, jeśli wszystko robimy etapami.


Piernik staropolski przepis

Rozpoczynam więc od przygotowania piernika staropolskiego. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KurkaNielotka. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście wszystkich wypieków świątecznych to koniecznie dopiszcie do listy przepis na piernik staropolski.


Białka i cukier utrzyj na puszystą masę (ostrożnie i stopniowo), dodając żółtka i kwaśną śmietanę. Najsmaczniejsze przepisy kulinarne na: piernik-staropolski. Wybieraj spośród najlepszych przepisów kulinarnych na piernik-staropolski. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


Dojrzałe ciasto na piernik staropolski podzielić na dwie części. Z jednej zrobimy piernik przekładany kremem lub konfiturą, z drugiej nadziewane pierniczki w polewie czekoladowej. Tutaj znajdziesz przepis na pierniczki z nadzieniem.


Jak wynika z moich komentarzy poniżej piernik staropolski piekłam pierwszy raz i zgodnie z obietnicą dzielę sie wrażeniami. Musze przyznać, że jest naprawdę wspaniały, rozpływa sie w ustach, delikatny i kruchy czyli potwierdzam wszystkie te zachwyty. Zaintrygowało mnie to “dojrzewanie” ciasta.


Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty