wtorek, 28 listopada 2017

Przepisy na faworki i chrusty

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.


W tłuszczu przecież się je smaży. Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Przepisy na faworki i chrusty

FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. To obowiązkowa przekąska w tym czasie, zaraz obok wyśmienitych pączków.


Smażę je najczęściej w okresie karnawału. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta.


Przepisy na faworki i chrusty

W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście.


Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty. Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.


Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut!


Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki! Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Drożdżowe ślimaczki z powidłami.


Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Najpierw trzeba zagnieśc ciasto. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu.


Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło, żółtka, aromat i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.


Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.


Wkładam faworki na tłuszcz, przewracam je i smażę do zezłocenia. W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec do temp około 1- 1stopni (kawałeczek chleba wrzucony na tłuszcz brązowieje w sek.). Proces ten następuje w ciągu około sekund.


Przepisy na faworki i chrusty

Są to kruche i słodkie ciastka, smażone w głębokim tłuszczu. Ich kształt z wyglądu przypomina kokardkę. Chrust przygotowuje się i spożywa głównie w okresie karnawału, w Tłusty Czartek oraz w Ostatki. Przepis na faworki jest bardzo prosty. Z wierzchu faworki posypuje się najczęściej cukrem pudrem.


Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcę haka. Idealne faworki, proste do wykonania.


W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Smażone faworki idealne na ostatni czy tłusty czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Oto najlepsze przepisy na.


Jak zrobić dobre faworki? Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty