Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą Kolejna propozycja tej smakowitej, jednogarnkowej, węgierskiej potrawy. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są.
Na pozostałym oleju podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami. Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Leczo jest to popularne jednogarnkowe danie, pochodzące z Węgier.
Można je jeść jako samodzielne danie, albo dodatek do dania. Możecie zmodyfikować przepis, dodając np. Jeśli zdecydujecie się na jej dodanie, wystarczy ją obrać, pokroić i dodać w tym samym momencie co paprykę. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.
Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Coś ciepłego, sytego, domowego.
Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. To samo zrób z kiełbasą lub mięsem. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i dodaj do niej kiełbasę.
Całość duś przez kilka minut. W tym czasie oczyść marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Tak samo postąp z cukinią – pamiętaj, by nie obierać jej ze skórki. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.
Polecane przepisy: leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Next Post Kluski-pierogi leniwe z białym serem, masłem oraz bułką tartą. Darek Przetwory różne do słoików oraz dodatki Leave a comment. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Składniki: cebule papryki czerwone papryka zielona papryka żółta Olej lub oliwa do smażenia 0. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Leczo z pieczarkami przygotowuję wiele razy w roku, bez względu na to czy jest lato, jesień, zima czy wiosna. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii kiełbasa z papryką.
Sposób przygotowania: Kiełbasę i cukinię kroimy w kostkę, cebulę w pół plasterki, paprykę w paski, a pomidory kroimy dowolnie. Szakszuka to danie dobre na każdą porę dnia. W wakacje świetnie sprawdza się na pożywne ale lekkie śniadanie, z kolei podczas zabieganego tygodnia pracy to pomysł na szybką kolację na ciepło.
Robiłam już niezliczoną ilość wersji tego dania, między innymi z cukinią, bakłażanem, soczewicą, fasolką czy chorizo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.