Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty.
Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przesudzony miód i margarynę. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki.
Dokładnie zagnieć ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i wszystkie jego składniki połączą się. Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami. Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minut.
Krok 2: Pieczemy pierniki. To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszne ciasto na pierniczki oraz jak udekorować bożonarodzeniowe ciasteczka! Ciasto dzielimy na dwie części. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne!
Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Nie próbowałam, w końcu mają to być pierniczki szybkie, ale jeśli chcesz to zawinęłabym ciasto w kawałek folii spożywczej i włożyłabym do lodówki. Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem.
Pierniczki świąteczne - dekoracja. Na następny dzień, po wyciągnięciu z lodówki, pozostawiłabym, aby ciasto ociepliło sie do temperatury pokojowej. To się nie ma prawa nie udać. Jeżeli tak jak ja kochacie pierniczki, ale chcielibyście przeżyć święta trochę bardziej zdrowo, to mam coś dla was – przepis na dużo zdrowszą wersję świątecznych, korzennych pierniczków!
Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych. W święta zawsze sobie na nie pozwalam, ale zawsze chciałam popracować nad zdrowszą wersją – także dla Was. Bożonarodzeniowych przepisów.
Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać 4. Desery Świąteczne ciasto - przepis. Pyszne ciasto o wielu smakach - ilovebake.
Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Zawierają dużo korzennych przypraw i są bardzo smaczne, przepis jest świetny.
Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Wyjmujemy po kawałku, rozwałkujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 1-2cm ( im są grubsze tym lepsze, bardziej puszyste) wykrawamy pierniczki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lidia, ja mam podobne ciasto, dzis bede robic pierniczki, to podam tez przepis, ale tez musi byc w lodòwce.
Potrzebne jest to po to, by ciasto przeszlo dobrze, no i nadawalo sie do uzytku. Jak wiadomo ciasto na pierniki zarabia sie na kilka tygodni przed swietami by moglo lezakowac w chlodym miejscu jak przepis nakazuje. Dla spoznialskich, ktorzy nie zdazyli zrobic ciasta odpowiednio wczesnie proponuje pierniki, ktore mozna piec na tydzien przed swiatami albo w ostatniej chwili prawie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.