piątek, 24 listopada 2017

Przetwory na zimę z cukini

Przetwory na zimę z cukini

Szczególnie polecamy zaskakujące pomysły – ketchup z cukinii czy dżem z cukinii. Dla miłośników sałatek mamy kilka propozycji, nie zabrakło też cukinii w zalewie na kilka sposobów. Te i jeszcze więcej przetwory znajdziecie w naszej galerii. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas.


Posmakowała nam bardzo, stąd została wkomponowana w coroczne przetwarzanie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory z cukini. Dodane przez Jolaw: Tylko o kuchni. Autor Zdjęcia: Shutterstock Obfite zbiory kabaczków i cukinii można przerobić na przetwory na zimę.


Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Leczo z cukinią- przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Czy ktoś próbował zastąpić zwykły cukier fruktozą?


Przetwory na zimę z cukini

Czy przetwory były równie trwałe? Następnie wyciągnąć słoiki z garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Do wykonania smacznej i pożywnej sałatki warzywnej do słoików potrzebujemy dorodnej cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Poniżej znajdziesz najbardziej popularne przepisy na przetwory z cukinii na zimę. Sałatka pasuje do dań mięsnych i jarskich.


Zrobiłam porcję na próbę,ale okazał się tak pyszny,że dorobiłam jeszcze trzy takie porcje. Dżem z cukinii robiłam po raz pierwszy,ale na pewno na stałe zagości w mojej spiżarni. Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Paski cukinii świetnie komponują się z fetą i papryką w oleju.


Przetwory na zimę z cukini

Takie przysmaki są świetne na imprezy. To oryginalne dodatki, które spokojnie możesz zrobić sama w domu, aby później cieszyć się smakiem domowych przetworów z cukinii. Właśnie tu znajdziesz wybór wielu pysznych i sprawdzonych przepisów na przetwory z cukinii. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Zobacz też inne przepisy na dania z cukinii. Jak zrobić cukinię marynowaną na zimę? Rozpocznij od przygotowania zalewy.


Gdy zalewa się gotuje, pokrój cukinię na niezbyt grube plastry. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza.


Dostałam sporo cukinii od kuzynki i wyszukałam taki oto przepis na sałatkę. Zalewa wyszła lekka i pyszna, więc myślę, że i cała sałatka będzie dobrze smakować. Zwiększyłam jedynie ilość cukinii z pół do kg. Większość z nas ma swoje sprawdzone przepisy które co roku wykorzystuje.


Przetwory i nalewki (Biblioteczka Poradnika Domowego). Chciałam Wam przypomnieć kilka moich starych przepisów na przetwory. Postaram się co jakiś czas wrzucić coś nowego na bloga, chociaż.


Ogórki również opłukać i zetrzeć w plasterki (najlepiej mechanicznie). Sos z cukinii “chodził za mną” już od dłuższego czasu. Uwielbiam cukinię za to, że świetnie przechwytuje inne smaki.


Sama na surowo jakoś specjalnie smakowita nie jest, za to jako dodatek, jako zagęszczacz sprawdza się idealnie. Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu sosu cygańskiego z dodatkami.


O przetworach z papryki najlepiej pomyśleć w sierpniu i wrześniu, gdy papryka jest najtańsza. Wtedy papryka jest też najbardziej dorodna. Do domowych przetworów nadają się wszystkie odmiany papryki. Robimy własne przetwory z cukinii bez octu na zimę. W tym roku zaczęłam dodawać do cukini pokrojone liście selera.


Cukinia bez octu do słoików na zimę. Sezon na cukinię jest baaardzo długi i trwa od późnej wiosny, aż do jesieni. Jeżeli masz w swoim przydomowym ogródku cukinię, wiesz, że po pewnym czasie już nie masz pomysłów co z nią robić - mam tak samo. Teraz będę zaglądał tu częściej.


Duża ilość cukini w ogródku zaowocowała zrobieniem lecza. Będziemy mogli go jeść cały rok. Nie masz pomysłu na przetwory z cukinii? Wykorzystaj jędrne i średnie okazy w różnych kolorach.


Przygotuj ketchup, dżem, marynowane do obiadu lub leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty