czwartek, 23 listopada 2017

Leczo z kiełbasą i boczkiem

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu.


Za mało mięsa w przepisie? Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem. Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem.


To będzie prawdziwa kulinarna uczta! Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu.


To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Mimo wszystko moje leczo z kiełbasą i boczkiem jest lekkie, bardzo warzywne.


Nie będę wciskać, że jest fit, ale z pewnością jest mniej tłuste niż nie jedno leczo, które dotychczas jadłam. Bo to świetny sposób, aby zużyć nadmiar cukinii lub pieczarek, a przy okazji można zjeść danie pełne warzyw! Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony.


Wyniki wyszukiwania dla leczo z boczkiem i kielbasa pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale czy jest to taka typow Zobacz więcej. KobietaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kobieta Gotuje.


Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. Podgrzewamy jeszcze dosłownie przez moment. Następnie zdejmujemy potrawę z ognia i dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na minut.


Po tym czasie danie jest gotowe! Można podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą, ryżem, co kto lubi. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.


Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty