czwartek, 2 listopada 2017

Przepis na rogaliki kruche z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą Na te rogaliki namawiał mnie już dawno Mój K. Styczeń na uczelni niestety nie sprzyja dłuższemu siedzeniu w kuchni, wobec tego odkładałam te pyszności na później, aż wreszcie miałam troszkę wolnego i je upiekłam. Bardzo kruche (a nawet przypominające francuskie), delikatne rogaliki serowe z marmoladą (powidłami lub dżemem). Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem.


Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem.


Kruchutkie, delikatne - rogaliki z marmoladą są po prostu pyszne! Polecam domową marmoladę i dobrze wyrobione ciasto. Moje ulubione kruche rogaliki serowe z powidłami, które piekę często specjalnie dla mojego Teścia. Teść jest wielkim fanem moich wypieków. Szczególnie tych z udziałem sera.


Przepis na ciasto serowe jest bardzo uniwersalny. Przeczytaj, zapamiętaj, zrób, a najlepiej zapisz jeszcze przepis, aby móc wrócić do niego później. Ciasto kruche z marmoladą to coś dla każdego, kto wprost przepada za słodkościami! Takie ciasteczka kruche z marmoladą świetnie sprawdzą się jako „coś słodkiego” do popołudniowej kawy.


Lekko słodkie, z delikatną kwaskawą nutą dżemu porzeczkowego – tak jak lubię najbardziej. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe. Najlepiej smakują z filiżanką herbaty lub kawy.


Przepis na rogaliki kruche z marmoladą

Ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a kiedy będziemy mieć ochotę na rogaliki w chwilę je. Prosty przepis na ciasteczka do popołudniowej kawy. Bez zbędnych więc wstępów zapraszam na doskonałe, kruche ciastka z różaną marmoladą.


Nadziewane powidłami lub czekoladą. Chrupiące rogaliki z nadzieniem z ciasta drożdżowego z masłem. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Najlepsze rogaliki z marmoladą, jakie do tej pory robiłam – kruche, delikatne i maślane. Chcesz podzielić się swoimi przepisami?


Przepis na rogaliki kruche z marmoladą

Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Wszyscy znamy rogaliki drożdżowe, ale równie smaczne są te w wersji kruchej.


Deser, którym będziecie się zajadać razem ze swoimi dziećmi i resztą rodziny. Kruche ciasteczka z marmoladą to przepis na każdą okazję. Można schrupać je do codziennej kawy, jak i zabrać do pracy.


Do ciasta kruchego najlepiej pasuje cukier puder. Jest to ciasto o małej wilgotności, więc zwykły cukier mógłby się dobrze nie rozpuścić i skarmelizować w czasie. Choć wybór marmolady nie jest przypadkowy, podczas pieczenia marmolada nie będzie kipieć, jak większość dżemów, stą jeśli chcesz robić te kruche ciasteczka to sięgnij właśnie po marmoladę. Jak zrobić rogaliki z marmoladą, które zachwycą całą rodzinę. Delikatne, lekkie rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z powidłami lub marmoladą w środku i lukrem na zewnątrz.


Przepyszne, najlepsze i łatwe do przygotowania. Puszyste drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym to jeden z ulubionych jesiennych podwieczorków. Część rogalików możemy zrobić bez nadzienia i podawać z ulubioną marmoladą do szklanki kakao na drugie śniadanie.


Przepis na rogaliki kruche z marmoladą

Dziś za drugim razem też tak wyszło. Co moglobyc przyczyną lepiącego się ciasta? Wiśnię z imbirem zostawię do gofrów. Do rogalików przeznaczam w yśmienitą czarną porzeczkę z kardamonem i śliwkę z zielonym pieprzem , która jest niezbyt słodka, a naprawdę przyjemnie pikantna.


Marmolada musi być bardzo gęsta, nawet twarda, i nie nakładajmy jej zbyt wiele, inaczej rogaliki pękają i nadzienie może uciekać. Z podanej ilość składników ulepimy ok. Puszyste, delikatne i cudownie pachnące różą, o smaku jaki pamięta się z dzieciństwa. Robiłam je już wiele razy (wersja drożdżowa znajduje się tutaj) i wychodziły za każdym razem. Zapraszam dzisiaj na pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą.


Podczas pieczenia może wypłynąć z nich trochę konfitury, ale proszę się tym nie przejmować. Rzadko piekę rogaliki (wyjątek: mam jeden jedyny ulubiony przepis na rogaliki z ciasta marchewkowego), a to dlatego, że nie umiem ich tak ładnie zawijać! Zawsze wyglądają koszmarnie, marmolada mi wychodzi bokami jak zawijam no po prostu wychodzą potworki. Możesz zdradzić jak doszłaś do tej perfekcji?


PYSZNE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, przepis z kategorii Słodkie wypieki. Rogaliczki wyszły przepyszne, robiłam z marmoladą truskawkową, miały być na moje urodziny we wtorek ale nie wiem czy dotrwają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty