poniedziałek, 6 listopada 2017

Leczo z kiełbasą i papryką

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek.


Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.

Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Coś ciepłego, sytego, domowego. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.

Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu.


Doprawiamy przyprawą uniwersalną, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem do smaku. Kiedy cukinia zmięknie danie jest. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.


Jeśli lubicie smak wędzonki, niezbyt chude dania, to leczo z kiełbasą będzie jak znalazł! Leczo z kiełbasą jest idealne dla zdeklarowanych mięsożerców i osób lubiących tradycyjna kuchnię polską. Leczo węgierskie, leczo węgierskie przepis, leczo z papryką, leczo z papryką olga smile, leczo z papryką przepis, leczo z. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad.

Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Uwielbiamy dania jednogarnkowe za ich prostotę, a przede wszystkim smak!


LECZO Z PAPRYKĄ, KIEŁBASĄ I CEBULĄ to szybki obiad ze świeżych, sezonowych warzyw z dodatkiem aromatycznej kiełbaski! Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach. Dodatkowo możemy słoiki pasteryzować w garnku z wodą – około minut. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych.


Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Nie można z niego zrezygnować.


Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu.


To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle. Można je jeść jako samodzielne danie, albo dodatek do dania.


Możecie zmodyfikować przepis, dodając np. Jeśli zdecydujecie się na jej dodanie, wystarczy ją obrać, pokroić i dodać w tym samym momencie co paprykę. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok….


Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu. Za mało mięsa w przepisie? Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem. Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem. To będzie prawdziwa kulinarna uczta!


Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty