poniedziałek, 27 listopada 2017

Chrust faworki przepis

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.


Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.


Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty.


Oto najlepsze przepisy na. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha!


Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.


Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Chrust cieniutko wywałkowane są. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. U mnie to zawsze jest chrust, choć już od wielu, wielu lat wiem, że jeżeli ktoś je faworki, to tak de facto je chrust :) Tak czy inaczej bez niego (bez nich) nie ma karnawału, Tłustego Czwartku.


Chrust faworki przepis

Pyszny, chrupiący smakołyk. Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. Ja uważam, że na smalcu jest najsmaczniejszy, gdyż ten tłuszcz ma najwyższą temperaturę smażenia, a chrust powinien bardzo szybko zezłocić się właśnie w wysokiej temperaturze. Do przewracania doskonale nadaje się patyczek do szaszłyków lub widelec. Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu.


Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta.


Chrust faworki przepis

Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Bardzo łatwy przepis na faworki.


Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj prosty przepis na faworki ze spirytusem dzięki czemu faworki nie kruszą się. Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na faworki to zapraszamy na pyszne faworki z dodatkiem cukru pudru. W kształcie tradycyjnych faworków lub róży karnawałowych.


Swój chrust zrobiłam na piwie pszenicznym, ale jeśli macie problem z jego zakupem możecie użyć dowolnego. Dodatek piwa ma je dodatkowo napuszyć. To chyba najlepszy przepis na faworki jaki dotąd robilam.


Rzeczywiście czasochłonny ale efekt końcowy rekompensuje wszystko. Na początku trochę ciężko zagnieść ciasto ale podczas wyrabiania składniki w końcu łączą się w całość. Wygladaja jak dmuchane materace. Przepisy na pączki, faworki, oponki, chrust i inne wypieki pieczone na oleju. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa.


Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Gdzie są najlepsze pączki w Krakowie? Uwielbiam faworki, uwielbia je cała moja rodzina, a córka nazywa je ptaszkami #128521; Pierwsze faworki piekę już na stycznia – taka nasza rodzinna tradycja, a potem przez cały karnawał.


A przepis jest babciny, która według niego robiła też róże karnawałowe z kandyzowaną wisienką w środku. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty