wtorek, 14 listopada 2017

Leczo na ostro

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Przepisy z reszty świata. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Leczo na ostro

To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Paprykę cebule , pomidory i kiełbasę również kroimy w kostkę. DO garnuszka wlewamy olej. Posypujemy odrobiną soli.


Cebulę smażymy na patelni. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Do uduszonej cukinii i papryki.


Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Leczo - danie proste i smaczne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Zobacz, jak zrobić leczo. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Nie można z niego zrezygnować.


Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska.


Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.


To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. SKŁADNIKI: papryk czerwonych udka z kurczaka sos chińskie curry 1gram czosnek ząbków odrobina soli , pieprzu mielonego papryki słodkiej czerwonej oliwa z oliwek łyżki. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Lista przepisów na cukinia na ostro do słoików z polskich blogów kulinarnych. Cukinia to warzywo często używane w kuchni.


Owoce cukinii można zapiekać, dodawać do muffinów, placków a nawet jeść na surowo. Bardzo łatwe w przygotowaniu leczo w wersji wegetariańskiej, ale wystarczy, że dodacie podsmażoną kiełbasę lub kurczaka i stanie się daniem mięsnym. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Leczo na ostro

Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione.


Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i. Jeżeli chcemy leczo na ostro , do dania dodamy też pestki, jeśli chcemy leczo w wersji nieco łagodniejszej - pestki usuwamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę i chili, wrzucamy bakłażana i cukinię i dusimy do miękkości. Warzywa solimy, obsypujemy pieprzem.


Napisane przez Ugotujmycos. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Sezon cukinię w pełni więc jakby się mogło obyć bez zrobienia leczo.


Jest to sztandarowe danie jednogarnkowe i na Węgrzech tym czym w Polsce bigos #128578;. Każdy ma swój sposób ja polecam mój #128578;. Zawsze można dostosować do własnych kubków smakowych #128578;.


Ano dlatego, że jest proste do zrobienia, nie wymaga wymyślnych składników, gotuje się w miarę szybko, no i rozgrzewa cudownie, zwłaszcza w mojej pikantnej wersji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty