środa, 8 listopada 2017

Knedle przepis na ciasto

Knedle przepis na ciasto

Jest to proste ciasto na knedle, które się nie rozpada i jest jednocześnie delikatne. Przepis wypróbowany wielokrotnie i zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do słodkich knedli i do knedli z nadzieniem wytrawnym. Najlepiej aby ciasto wkoło śliwki było jak najcieńsze. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę.


Knedle przepis na ciasto

Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Knedle ze śliwkami - Przepisy. Można je przyrządzić o każdej porze roku z mrożonych śliwek, ale najlepsze są jesienią, ze świeżych dojrzałych węgierek. To tylko gotowane ziemniaki, jajko, trochę mąki pszennej i ewentualnie mąki ziemniaczanej.


Ja swoje knedle ze śliwkami robię z mąką ziemniaczaną. Wystarczy po ugotowaniu polać je bułką zasmażaną na maśle. Nasz przepis na knedle z truskawkami to propozycja na słodki obia ale też pomysł na podwieczorek lub wakacyjny deser.


Jest to jedno z tych dań, których przygotowanie nie zajmuje szczególnie dużo czasu. Ja z reguły podaję knedle ziemniaczane z owocami, ale niektórzy serwują także knedle z pieczarkami na wytrawnie. Szybko, prosto i ze smakiem. Jedyny minus że z pół kg ziemniakow wychodzi mało knedli jeśli ktoś ma dużą rodzinę trzeba ciasto robić z 1-1. Wszystko ładnie się lepi i nic się w wodzie nie rozpada.


Generalnie przygotowanie knedli jest szybkie, za co też to danie uwielbiam. Ciasto jest super, a farsz możemy robić. Podaję przepis na knedle. Farsz posypany jest startym żółtym.


Jest dużo przepisów na ciasto na knedle. Ja najczęściej wykorzystuję przepis, który znajduje się w mojej rodzinie od wielu lat. Nie ma w nim jajek, jedynie ziemniaki, mąka pszenna i ziemniaczana.


Można lepić malutkie knedle, lub całkiem spore. Gotuję do całkowitej miękkości - trwa to około minut. Ugotowane ziemniaki odcedzam, zalewam zimną wodą i odstawiam do wystygnięcia - ten zabieg spowoduje, że potem będzie je łatwo obrać. Ugniatamy ciasto, z którego formujemy wałek. Odcinamy po kawałku ciasta, w którego środek wkładamy śliwkę.


Tak przygotowane knedle ze śliwkami najlepiej podawać polane jogurtem lub miodem i posypane kawałkami orzechów. Oczywiście te tradycyjne knedle są ze śliwką, ale często gdy nie mamy akurat śliwek lub nie jest na nie sezon to zastępujemy je innymi owocami. Ciasto ziemniaczane możemy nadziać jabłkami, morelami, brzoskwiniami, wiśniami, truskawkami, jagodami lub czereśniami. Jeśli zapragniemy zrobić knedle zimą i nie mamy żadnych świeżych owoców. Babcine knedle ze śliwkami.


Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto.


Knedle przepis na ciasto

Do ciasta dalam jajko , przy formowaniu nie kleilo się do rak. Robilam z maki pszennej pełnoziarnistej. Jednak po ugotowaniu ciasto było za miękkie i niektóre knedle popekaly. Może za mało maki a może następnym razem dac mniej twarogu?


Smak dobry wole jednak ciasto bardziej zwarte. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy knedle ze śliwkami. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 5-cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło wykładamy porcje nadzienia.


Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. Tradycyjne ciasto na knedle robi się z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki pszennej, masła, jajka i odrobiny soli.


Składniki miesza się ze sobą i formuje kulki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty