poniedziałek, 20 listopada 2017

Krokiety z kapustą przepis

Warto znać przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami, by wykorzystywać go również na inne okazje. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, zamrozić je, a następnie korzystać z nich zawsze wtedy, kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Smaczną potrawą, która ma zastosowanie w kuchni tradycyjnej, jak też wegetariańskiej, są krokiety z kapustą. Farszu z kapusty nie mielę,gotuję aż się prawie ,,rozpadnie,,pod koniec mieszając i dodaję. Ja ciasto robię tylko woda,szczypta soli i cukru jajko i mąka(odstawiam na ok.godziny),nie rwą się przy nadziewaniu,smażę bez tłuszczu na patelni na ostrym ogniu.


Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić! Lidl Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i grzybami.


KROKIETY Z KAPUSTĄ Idą święta więc przepis na krokiety z kapustą i grzybami musiał pojawić się i już! Pamiętam jak sama krokiety z kapustą robiłam często o tak, bez żadnych specjalnych uroczystości. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz, ale również ciasto na naleśniki.


Krokiety z kapustą przepis

Podać solo lub polane sosem. To dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z wywaru mięsa. Mielimy je razem z warzywami z rosołu (marchewką i pietruszką) oraz z podsmażonymi z cebulą pieczarkami. Dodane przez margow: Tylko o kuchni. Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem.


Bo taki krokiet wyśmienicie pasuje do wigilijnego barszczu, a także często ratuje życie po północy, kiedy już brakuje sił po przywitaniu Nowego Roku, albo …po oczepinach. Zalać ją wodą lub bulionem, dodaj łyżkę masła, podgotuj do miękkości pod przykryciem. Składałam w ,,kopertę”, boki zwijałam w rulon.


Krokiety z kapustą przepis

W podstawowej wersji przyrządza się je z naleśników faszerowanych kapustą, mięsem lub grzybami. Następnie rozbiłam jajka w miseczce, dodałam odrobinę soli i pieprzu. Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki. Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu?


Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu. Farsz jest bardzo prost w przygotowaniu, możesz użyć do niego pieczarek lub suszonych grzybów leśnych. Obie wersje są warte wypróbowania.


Krokiety z kapustą przepis

Przyznam, że nie pamiętam, aby w moim rodzinnym Zobacz więcej. SMAKI I NIESMAKI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga SMAKI I NIESMAKI. A właściwie barszczykiem. U nas w domu, o czerwonym barszczu z buraków mówiło się, nie wiedzieć czemu – „barszczyk”.


Kiedyś zupełnie, ale to całkowicie nie lubiłam. Dziś zapraszam na danie kojarzące mi się z dzieciństwem - krokiety z mięsem i kapustą! Danie dość pracochłonne ale dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu :). W przepisie gotuję mięso ale równie dobrze możemy do farszu wykorzystać ugotowane mięso z rosołu lub innej zupy. Dzięki kiszonej kapuście farsz jest bardziej aromatyczny i wilgotny.


Niektórzy zamiast pieczarek dają suszone grzyby. Wersja z pieczarkami jest równie smaczna i tańsza. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, podlać wodą z grzybów. Uwaga: nie dodawać wody z kapusty, bo jest gorzka.


Usmażyć w oleju ryżowym lub arachidowym. Na usmażone ciasto nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Ciasto naleśnikowe składa się z wody, mleka, trzech szklanek mąki pszennej oraz jajek, zmiksowanych na jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju z obu stron, aż uzyskają bladozłoty kolor. Zawinięte krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmaża.


Gotowe podawaj na gorąco, z klarownym barszczem czerwonym. Bardzo często goszczą na naszych stołach, najczęściej widzimy je podczas świąt Bożego Narodzenia. W tym okresie głównym farszem do krokietów są kapusta i grzyby. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne.


Podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Krokiety to danie uwielbiane przez większość Polaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty