Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą.
Przepis na barszcz biały z kiełbasą. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Cudowny przepis na barszcz biały z kiełbasą. Tym bardziej go polecam ponieważ ten barszcz biały z ziemniakami przygotujesz na prawdziwym domowym zakwasie.
Barszcz biały jest też bardzo tradycyjną i popularną zupą wielkanocną. Jest on inny niż na żurek. Zakwas na barszcz biały i żur. Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, gryczanej lub owsianej.
Zazwyczaj na biały barszcz na bazie mąki pszennej razowej lub ryżowej białej ewentualnie pełnoziarnistej. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy.
Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Jak zrobić samemu barszcz biały. Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz.
Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć. Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Do wywaru dodać majeranek, pokrojoną na plasterki kiełbasę (jeśli kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej zdejmować).
Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Barszcz w wielu domach, podobnie zresztą jak żurek, stanowi nieodłączny element Wielkanocnego śniadania, jednak doskonale sprawdzi się również jako świetny obiad nie tylko w. Mąkę zaparzyć wrzącą wodą,pozostawić w ciepłym miejscu na godzin. Gdy zacznie fermentować (rosnąć) zalać go zimną wodą i zostawić,aż się sklaruje. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny.
Po tym czasie odcedź warzywa (nie będą Ci już potrzebne). Grzyby zalej 1ml wody, po minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około. Zrobisz wtedy zakwas na barszcz biały z płatków owsianych.
Zapraszam po mój przepis na barszcz biały domowy na zakwasie oraz barszcz biały bez zakwasu. Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Przygotowanie takiego barszczu nie trwa długo, jednak trzeba pamiętać, by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na barszcz, o ile nie decydujemy się na wykorzystanie gotowego zakwasu.
Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc. Według niektórych są to dwie tożsame nazwy. Barszcz nie jest bardzo gęsty, jeśli miałby być gęstszy należy zmniejszyć ilość wody do - litrów.
Inni zwracają uwagę, na to, że barszcz biały ma delikatniejszy smak, ze względu na zakwas przygotowywany z mąki pszennej, a nie żytniej. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały. Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki.
W garnku zagotowujemy wodę ( na butelce z zakwasem pisze na jaką ilość wody jest dana butelka zakwasu ) - u mnie półtora litra. Dodajemy do niej obraną ze skóry kiełbasę ( ja daję w całości ), warzywa ( również w całości ), liśćce laurowe, ziele angielskie i pokrojony w grubsze plasterki czosnek. Pozostając nadal w temacie śniadania wielkanocnego przedstawiam dzisiaj przepis na biały barszcz na domowym zakwasie. Barszcz na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy i jeszcze z jajkiem to coś, o czym marzę zawsze już na kilka tygodni przed świętami wielkanocnymi.
Na jego bazie powstaje najlepszy klasyczny biały barszcz, bez większych udziwnień – podany z najlepszą białą kiełbasą i jajkiem. Ale wiadomo, że na święta robi się naprawde wyątkowy barszcz. Taki, jakiego nie zje się nigdy nigdzie. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na barszcz biały, należy go wymieszać i przecedzić przez sito. Oczywiście jeżeli dodasz jeszcze wkładkę z kiełbasy, najlepiej białej - biały barszcz na zakwasie zastąpi cały obiad.
Nieodzownym elementem barszczu białego, jest ugotowane na twardo jajko, które w zależności od upodobań twoich i reszty domowników, możesz posiekać drobno, lub położyć. Dla mnie biały barszcz musi być na zakwasie. Gotowy zakwas musiał bowiem odbyć test próbny i zdał go na szóstkę z plusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.