Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej.
Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Leczo z cukinii sprawdzi.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Przetwory z cukinii, z papryki czy z ogórków uświetnią twój stół w zimowe dni, kiedy trudno o warzywa dojrzewające w słońcu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory do słoików.
Przepisy z kategorii leczo. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.
Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Do wykonania smacznej i pożywnej sałatki warzywnej do słoików potrzebujemy dorodnej cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Poniżej znajdziesz najbardziej popularne przepisy na przetwory z cukinii na zimę. Sałatka pasuje do dań mięsnych i jarskich. Większość ludzi używa cukinii jak innych warzyw, dodając ją do wytrawnych potraw.
Jak przyrządzić cukinię? Mało kto wie, że można z niej przygotować również desery. Aby przyrządzić cukinię w sposób lekkostrawny, warto jest ją dusić lub piec.
Można ją dodać do zup i dań typu leczo, a także do zapiekanki czy placków. Swoją konsystencją przypomina bardzo gęstą zupę. Dzięki dodaniu cukinii, leczo staje się lżejsze i bardziej delikatne w smaku. Wegetarianie i weganie na pewno chętnie wypróbują leczo z cukinii bez mięsa. Widziałam też przepis na bigos z cukinii do słoików ale jeszcze go nie robiłam.
Stosujemy ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną i gotowaną. Przyrządzamy z niej zupy, placki, sałatki, surówki, marynaty. Jest niskokaloryczna, niestety również niezbyt bogata w wartości odżywcze. Ma za to walory smakowe.
Dodane przez smakoszkammm w: Tylko o kuchni. Helu, wiesz, ale juz jest duzo lepiej niż jeszcze niedawno było. Na całe szczeście również moderacja - nie cała niestety- pomogła w powrocie jako takiej normalności na Smakerze.
Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille, lub ciasto. A nawet najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Nadaje się do przygotowania leczo, duszenia lub do zupy. Na patelni szklimy cebulę, potem dodajemy kurczaka, lekko obsmażamy , wrzucamy cukinię , przykrywamy i dusimy aż cukinia zmięknie. Potrawy z cukinii Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji.
W kuchni cukinia odkrywa cały wachlarz możliwości i pobudza kulinarną fantazję. Młodą cukinię można jeść na surowo, do kanapek lub sałatek zamiast zielonego ogórka. Cukinie obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Resztę składników też pokroić w kostkę.
Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Często stosuję cukinię w dietach odchudzających, które dla Was układam. Jeżeli chcesz abym Ci pomogła jeść zdrowo i smacznie, dowiedz się więcej o diecie, którą propaguję.
W szczególności polecam aromatycznego kurczaka z cukinią, zupkę odchudzającą do syta, leczo z cukinią, kurczaka po marokańsku, kotlety z cukinii i indyka, cukinię z oscypkiem… zresztą długo by. Polecam również taką wersję. Ekspresowe leczo, łódeczki z cukinii, czy makaron z cukinią zachwyci każdego. Ci, którzy nie znają jej smaku, błądzą po labiryntach swoich kubków smakowych, ciągle nie mogąc trafić na to coś. A to jest ukryte pod zieloną skórką, opływowego kształtu, dobrze leżącego na naszej dłoni.
Lekki i pożywny obiad na letnie upały. W wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, co z mięsem. Zupa krem z cukinii, którą zrobisz w minut. Nie masz czasu na pracochłonne dania?
Wykorzystaj nasz przepis na zupę krem z sezonowej cukinii. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest tak delikatna i wszechstronna, że staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. Było już klasyczne leczo węgierskie przyrządzane z pomidorów i papryki, które podsmaża się na smalcu i dodaje kiełbasę lub boczek.
Był przepis Tomka na leczo z cukinią i kiełbasą. Teraz pora na leczo w wersji wegetariańskiej. Obecnie kuchnia wegetariańska zyskuje na znaczeniu i cieszy się coraz większą popularnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.