poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Przepis na makowca zawijanego

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową.


Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Od świąt uwielbiam makowca, za którym nigdy nie przepadałam.


Co prawda samą masę kupiłam, po przepis na ciasto sięgnęłam tutaj i wyszło pyyyysznie :). Kolejne ciacho wpisane do zeszytu z przepisami. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na makowiec? Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.


Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY.


Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.


Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nie wszyscy jednak mają. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Ola jest autorką tego przepisu, tak samo jak 7innych kulinarnych inspiracji na tym blogu kulinarnym ze zdjęciami. Możesz śledzić dyskuję o nim w kanale RSS 2. Moja mama (z braku czasu) zawsze kupowała takiego makowca, ale ja wolę sobie go upiec, bo wtedy mogę dać dużo maku #128578; Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki ‚Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Z podanych proporcji upieczecie trzy pokaźne strucle. Jeśli nie macie Amaretto możecie je zastąpić rumem lub pominąć, jednak z jego dodatkiem masa nabiera więcej wilgoci i cudownego migdałowego aromatu. Muszę się pochwalić, że w tym roku na Wigilię pierwszy raz w życiu sama zrobiłam zawijanego makowca, i nawet moja babcia (mistrzyni makowca) stwierdziła, że skoro ja tak dobrego zrobiłam, to ona już nie piecze :) Dziękuje bardzo za świetny przepis.


O popularności tego ciasta z makiem nad innymi świątecznymi smakołykami może także świadczyć wiele form oraz innowacji tradycyjnego makowca. Możemy wybierać spośród wielu podkładów i zdecydować się na makowca na cieście drożdżowym, biszkopcie lub po prostu kruchym spodzie. Bardzo często spotykamy się z przepisami na makowca zwijanego lub bardzo lubianego seromaka. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło.


Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty