Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku.
Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Gotować do miękkości ziemniaków.
Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku.
Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak. Przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty.
Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa. Chcę zrobić żurek z butelki, ale jak się go robi? Każdy Polak wie, co to jest żurek, ale nie każdy wie, że ma ta staropolska zupa wiele właściwości zdrowotnych.
Jest to zupa, która powstaje na zakwasie z mąki żytniej, który jest kiszony przez kilka dni. Samo podawanie żurku to już dowolność i każdy sam dobrze wie, jaki mu smakuje. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Jak zrobić żurek na zakwasie z butelki? Niezależnie od tego, czy zakwas został zakupiony w sklepie, czy wykonany samodzielnie, przepis na żurek jest identyczny. Składniki na porcje: 3ml zakwasu, 2g białej kiełbasy, 2g obranych ziemniaków, duża cebula, g. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn.
Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Kupiłem żurek w plastikowej butelce, jak go zrobić ? Przy koncu mozesz dac troche majeranku. Osobiscie jeszcze nie robilam tego z butelki bo mam usiebie domowo robiony zakwas ale powinno wyjsc to samo. A jescze butelke wstrzasnij zanim wlejesz zeby sie wymieszalo.
Jeśli chcesz zrobić żurek z majerankiem, to możesz go dodać do zupy osobno. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem. Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski.
Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.