środa, 17 sierpnia 2016

Botwinka na zimę

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia domowa Ani. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Zeszłoroczna botwinka tak szybko wyszła, że w tym roku robię podwójną ilość. Dzisiaj druga tura botwinkowej zabawy.


Botwinka na zimę

Wszyscy bardzo lubimy botwinę, na zupę, na chłodniki. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - spasteryzuj botwinkę w słoikach wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę. Do omletów, do jajecznicy, do placuszków.


Co roku te młodą , malutką marynuję by cały rok cieszyć się jej smakiem. Dodane przez ZielonaKuleczka w: Tylko o kuchni. Może mi ktos powiedzieć jak zrobic botwinkę w słoiki? Widziałam taki przepis ponad rok temu na smakerze, ale miałam juz za duże buraczki więc nie robiłam a teraz nie mogę znaleźć tego przepisu. BOTWINKA NA ZIMĘ Aby smakiem naszej ulubionej botwinki cieszyć się również zimą, od kilku lat zamykam ją w słoikach.


Botwinka na zimę

Kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy dodać zawartość słoika do bulionu z warzywami i zupa gotowa w kilka chwil. Warto się więc teraz troszkę pomęczyć przy jej przygotowywaniu. Chcę się pochwalić, że już drugi rok z Panią robię moje przetwory na zimę. Dla mnie osobiście zamrożenie i potem wyjęcie na zimę aby zrobić zupę to jedyna opcja,pasteryzowanie w słoikach bardzo zabija smak botwinki,więc nie polecam. Botwinka w słoiki na zimę.


Późną jesienią i zimą takie zapasy ze spiżarni będą idealne do przygotowania rozgrzewającej zupy. Szybki i prosty sposób na zamknięcie smaku młodej botwinki w słoiku. Przygotowałam na zimę botwinkę w słoikach. Propozycja na przygotowanie botwinki w słoikach na zimę którą potem możemy użyć do przygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie.


Zawsze w zimie tęskniliśmy za taką zupą a teraz tylko otworzę słoik i będzie pyszna zupka. Będziemy potrzebować: na kg botwinki będziemy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na botwinka na zimę do słoików.


Taka zupa robi się sama, a jej smak przypomni nam lipcowe czy sierpniowe obiady. O tej porze roku listki botwinki, małe buraczki są najsmaczniejsze, więc jeśli macie do nich dostęp (idealnie kiedy macie na działce poletko buraczkowe i trzeba je poprzerywać), koniecznie zróbcie taką botwinkę do słoików. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Sezon na botwinkę dopiero się rozpoczął, jeszcze cały czerwiec.


Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. W ubieglym roku zrobilam taka botwinke na zime. To naprawde swietna sprawa, szczegolnie jesli ktos lubi barszcz czerwony z botwinka czy zupe z burakow. Skladniki:peczki ladnej botwinkisolwodasok z cytryny lub odrobina octuSposob przygotowania:1.


Smak botwinki (buraczków i liści) jest nieporównywalny z niczym innym. Warto więc zamknąć go w słoikach, by podczas mroźnej zimy móc przypomnieć sobie smak wiosny. Ale kto twierdzi, że botwinka to tylko zupa sezonowa? Ja zamykam jej smak w słoiku i delektuję się jej smakiem również jesienią i zimą! Dla miłośników zup z botwinki polecam przepis na botwinkę pasteryzowaną na zimę.


Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak. Buraczki nie są duże, ale do tego przepisu nadają się właśnie idealnie. Zimą są niezastąpione przy robieniu barszczu. Liście botwinki oraz buraczki myjemy, buraczki obieramy, wszystko dr.


Koniec maja i początek czerwca to sezon na botwinkę. Polecam Wam zrobienie botwinki do słoików, ale jeśli macie miejsce w zamrażarce – koniecznie zamroźcie botwinkę – potem łatwo garstkę wrzucić do zupy, do warzyw z patelni, do sosu. Składniki na słoiki l : liście botwinki. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Marynowane, smażone, z chrzanem lub czosnkiem - buraczki na zimę to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w domowej spiżarni!


Botwinka na zimę

Znakomity dodatek do obiadu, który można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno! Na jeden słoik litrowy - pęczki botwinki - ,l wody - płaska łyżka soli kamiennej - łyżki octu jabłkowego Wstaw wodę z solą i octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty