poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Składniki do pizzy domowej

Składniki pizzy domowej. Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania pizzy o wymiarach ok. Na dużą brytfankę warto podwoić ilość składników.


Ilość dodatków dobierz wedle własnych upodobań, jednak nie należy ich żałować. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy. Jakie mozna doć składniki do pizzy ? Przepis na ciasto do pizzy jest tak naprawdę banalny i łatwy do wykonania.


Wystarczy wyobraźnia, składniki, które zazwyczaj mamy już na wyciągnięciu ręki. Cienkie ciasto na pizzę również nie sprawi Ci problemu, ponieważ nasz przepis jest łatwy i do wykonania dla każdego. PIZZA DOMOWA podana z herbatką Verdin fix. Osobiście nie znam nikogo, kto by nie lubił pizzy domowej lub takiej pysznej pizzy z pizzerii. To chyba jedno z nielicznych dań kuchni włoskiej, które tak mocno wpisało się w ulubione smaki na wielu kontynentach i dziesiątkach krajów całego świata.


Odstaw na minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minut. Dopraw pieprzem do smaku. Największy blog o domowej pizzy – domowa. Sprawdzone przepisy na pizze, ciasto i sosy.


Niektórzy nie wiedzą jakie składniki dodać do swojej pizzy. Może to być między innymi: Świeże i konserwowe warzywa, na przykład papryka czy ogórek, albo pomidory, cebula, kalafior i brokuły. Wszelkie warzywa z konserw czyli groszek, fasola, kukurydza. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez - minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.


Składniki do pizzy domowej

Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. W pizzy bardzo ważne jest ciasto. Najlepszą w życiu jadłem w Bolonii, ale w Warszawie ( i w całej Polsce) znajdziecie świetne spody pieczone w opalanym drewnem piecu.


We Włoszech podawano najczęściej ciasto grubości pity i tak właśnie wyglądające. Pizza jest chyba jednym z naszych ulubionych fast foodów, ale po co wydawać majątek na pizzę z knajpy, skoro można zrobić ją samemu? Wspólne przygotowywanie posiłku sprawia dużo frajdy, a i smakuje jakoś… lepiej. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na ciasto do pizzy domowej. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki.


Ja do swojego przepisu używam mąki tortowej – do pizzy nadaje się idealnie. Na sos sypiemy gotową przyprawę do pizzy lub samodzielnie dobraną mieszankę przypraw – oregano, bazylia, sól itp. Dalsze składniki wedle upodobań. U nas zawsze króluje starty ser, koniecznie pieczarki, wędlina (szynka, kiełbasa, salami lub boczek – zależy co jest w lodówce) i kiszone ogórki.


Następnie do miseczki dajemy koncentrat, starty czosnek i oliwę z oliwek. Wszytko razem dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy wszystkie suszone zioła oraz wodę i wszystko razem mieszamy, aż powstanie papka. I tak gotowy sosik do pizzy domowej możemy nakładać na świeżo wyrobione ciasto. Domowa pizza to najpopularniejsze, zaraz obok makaronu, danie kuchni włoskiej.


Składniki do pizzy domowej

Aby ciasto odpowiednio wyrosło, najlepiej odstawić je na około czterdzieści minut w ciepłe miejsce i rozkładać na papierze do pieczenia lub w formie dopiero, gdy zobaczymy, że już urosło. Najważniejsze w wykonaniu pizzy są ciasto oraz sos. Jeśli robicie festiwal pizzy we własnym domu, zapewne nie poprzestaniecie na jednym placku. Zwykle domownicy mają inne upodobania smakowe i każdy ma chrapkę na inną pizzę. Po 4-minutach wyjmij i obróć blachę o 1stopni (to, co było z tyłu teraz jest z przodu).


Po 8-minutach wyjmij blachę, szybko zamknij piec i wygodnie na stole dodaj mozarellę. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 3-minuty - kontroluj brzegi pizzy wzrokowo. Gwarantuję Ci, że już po pierwszej swojej domowej pizzy będziesz się zastanawiać czy iść do pizzerii, czy zakasać rękawy i zrobić przepyszne danie w domu.


Poniższe składniki pozwolą Nam przygotować pizzę średniej wielkości – taką w sam raz dla jednej osoby. Ciasto na pizzę – składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty