czwartek, 25 sierpnia 2016

Leczo z cukinii do słoików

Leczo z cukinii do słoików

Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok.


Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. To faktycznie olbrzym ta cukinia! Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików. Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.


Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek.


Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Sprawdź tu sprawdzony przepis!


Oprócz kolorowej papryki pojawia się w niej marchewka. Oprócz sałatki z cukinii oraz papryki możesz zrobić zupełnie inną, która będzie doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu podczas jesiennej bądź zimowej pory. Zimowa sałatka z cukinii Miks warzyw zaklęty w słoikach. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni.


Leczo z cukinii do słoików

Wszystkie z proponowanych przez nas. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:).


Sałatka pasuje do dań mięsnych i jarskich. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Poniżej znajdziesz najbardziej popularne przepisy na przetwory z cukinii na zimę. Do wykonania smacznej i pożywnej sałatki warzywnej do słoików potrzebujemy dorodnej cukinii, papryki, cebuli i czosnku. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Można przygotowywać je przez cały rok. Polecam podawać leczo z bagietką. Przepis na leczo z cukinii. Wystarczy teraz przygotować pastę z cukinii i wstawić do słoików na zimę. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na leczo z cukinii.


Przez wiele lat próbowałam zrobić dobry domowy keczup,. Przetwory Keczup z cukinii. Razem z Mamą i Babcią naprodukowałyśmy ogromną liczbę słoików z rozmaitymi sałatkami, powidłami, kompotami, które idealnie sprawdzą się zimą.


Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę. A zimą tylko smażę według uznania mięso. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian.


Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami z selera itp z pieca czy z ryżem.


Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać.


JolaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Krystyna W Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Maślane ciasteczko.


Jak zrobić leczo na zimę? Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty