wtorek, 2 sierpnia 2016

Leczo z cebuli

Przepis na leczo z cebuli. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.


Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.


To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np.


Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Warzywa te są duszone na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku oraz podsmażonej cebuli z mieloną papryką.


Leczo z cukinii sprawdzi. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Zobacz przepis na leczo z cukinią.


Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Niektórzy lubią dodać do lecza. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat.


Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Smaż całość przez kilka minut. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Darek o Ketchup z dyni, papryki i cebuli. Magda o Ketchup z dyni, papryki i cebuli. Węgrzy do smażenia używają głównie smalcu.


Z pewnością każdy miłośnik węgierskiej kuchni oburzy się na jarskie leczo, utyskując nad niewystarczającą tłustością oraz brakiem wędzonego aromatu. LECZO Z MAKARONEM Wpadłam na pomysł, że podać leczo z makaronem, takie proste domowe. Ale przecież każde wegetariańskie i wegańskie danie może być równie smaczne jak mięsisty oryginał, jeśli tylko odpowiednio potraktuje się wszystkie składniki. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Przygotowałam pyszny przepis na wegańskie leczo z papryki. Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Uwielbiamy dania jednogarnkowe za ich prostotę, a przede wszystkim smak!


LECZO Z PAPRYKĄ, KIEŁBASĄ I CEBULĄ to szybki obiad ze świeżych, sezonowych warzyw z dodatkiem aromatycznej kiełbaski! W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty