Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Przepisy na leczo są różne.
Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba.
Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami. Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok.
Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Chcesz podzielić się swoją opinią? O nas For importers Biuro Prasowe Mapa Serwisu Mapa Tagów.
Polityka Prywatności Polityka Cookies. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji. Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami. Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili.
Gotowe papryki umieść w garnku z leczo. Dodaj też papryki w proszku: płaska łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka papryki wędzonej, pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej. Do garnka możesz teraz dodać jednego obranego i posiekanego pomidora razem z całym sokiem i odrobiną wody lub też pół szklanki przecieru z pomidorów. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy.
Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Przede wszystkim szybko i smacznie. W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie.
Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Leczo, jakiego nie jadłaś! Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Generalnie wszystko git, ale z moich doświadczeń z węgierską kuchnią, wrzucanie papryki mielonej na absolutnie rozpalony tłuszcz spowoduje zgorzknienie tejże papryki (poprostu się pali, cukier sie nie karmelizuje tylko przypala). Te potrawy z dodatkiem cukinii, pieczarek itp, to nie jest leczo, tylko bardziej ratatouille :) Pozdrawiam. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z papryki i pieczarek.
Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne, i kroimy w paski, lub na niewielkie kawałki. W czasie gdy jest ich - warzyw - pod dostatkiem a więc w okresie letnio. Lista przepisów na leczo z cukinii i pieczarek z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Zobacz jak przyprawić leczo z cukinią, by smakowało wyśmienicie! Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości chili go przejmuje. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.
W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek.
Jest bardziej jędrny i nie rozpada się tak szybko jak cukinia. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.