czwartek, 11 sierpnia 2016

Leczo z cukini do słoików

Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody.


Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące przekładamy do słoików. Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie.


Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około minut. W zimie wystarczy podsmażyć na tłuszczu cebulę z kiełbasą lub wędzonką, dodać leczo ze słoika, zagotować i jeść ze smakiem! Leczo z cukini do słoików - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Leczo to super łatwy obia który świetnie nadaje się do słoików na zimę. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam.


Wygląd ma super apetyczny, smak również. Właśnie nakładam leczo z Pani przepisu do słoików. Sól i pieprz dodałam wg siebie. Jeśli za mało doprawię w zimie przed podaniem.


Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. W tym roku też mam zamiar robić to leczo z tego. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Leczo to potrawa z cebuli,pomidorów i papryki tak jak bigos to kapusta a nie np. Można przygotowywać je przez cały rok. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki.


Leczo z cukini do słoików

W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Do wyparzonych, czystych słoików nakładamy gorące Leczo, na wierzch do każdego słoika wlewamy po łyżce stołowej oleju i szybko natychmiast zakręcamy. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiki na dekielkach czyli do góry dnem. Wszystkie z proponowanych przez nas. Polecam podawać leczo z bagietką.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Dodane przez manson w: Tylko o kuchni. W szybkowarze można uzyskać temp. Leczo można podać jako samodzielne danie z podsmażaną wędliną lub duszonymi pieczarkami i chlebem lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.


A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków? Jednym z bardziej popularnych dań obiadowych jest leczo. Głównie wykonujemy je z papryki. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia.


Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Leczo nałożyłam do wymytych i wyparzonych słoików o pojemności ok. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach.


Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami! Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!


Podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami z selera itp z pieca czy z ryżem. Cukinie obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z pestek i też pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na olej i dusić pod przykryciem, aż zmiękną.


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone wrzucić do garnka. Całość zagotować, dodać soli do smaku i wrzące leczo przelać do czystych i wyparzonych słoików. Razem z Mamą i Babcią naprodukowałyśmy ogromną liczbę słoików z rozmaitymi sałatkami, powidłami, kompotami, które idealnie sprawdzą się zimą. Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę. A zimą tylko smażę według uznania mięso.


Leczo z cukini do słoików

I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed. A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie.


Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty