Leczo z kiełbasą i warzywami to fenomenalna potrawa! Możemy do niej wrzucić co tylko chcemy lub co tylko znajdziemy w lodówce ;) Ważne, żeby znalazły się w nim warzywa, pomidory lub passata i jakieś mięso. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.
Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Przepisy z kategorii leczo-z-kiełbasą-i-warzywami.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos.
Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy. Możemy od niej wrzucić co tylko chcemy lub co tylko znajdziemy w lodówce Ważne, żeby znalazły się w niem warzywa, pomidory lub passata i jakieś mię Zobacz więcej. ZOBACZ TAKŻE: z kiełbasą.
Jednym z przykładów idealnie ilustrującym omawianą sytuację jest leczo z kiełbasą. Potrawa ta wyraźnie nawiązuje. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka i ostra mielona papryka oraz przyprawa fix leczo Knorr, która nada całości wyrazu kuchni środkowoeuropejskiej. Wodę wlewamy do garnka,wrzucamy pieprz,ziele,liście,wstawiamy na ogień,Paprykę delikatnie podsmażamy na oleju,dodajemy do wody z przyprawami,cebulę szklimy i dodajemy do garnka;dodając.
Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek. Czasem też na zwykłym oleju roślinnym.
Takie leczo z pieczarkami, papryką oraz innymi warzywami można też podzielić na kilka porcji i podać na różne sposoby. Część leczo można podać z podsmażoną kiełbasą. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. Bardzo często tak właśnie. Kroimy kiełbasę (bez flaka) w półplastry i dorzucamy do podsmażonej cebuli.
Cebulę z kiełbasą przesypujemy do większego garnka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Obieramy kabaczka, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka z warzywami. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja.
To tradycyjne węgierskie danie powinno być zrobione na smalcu i wędzonej słoninie. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Więcej niż 1przepisów.
Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami ! To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą.
Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami. Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę.
Dodaj czosnek, smaż razem. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć. Lista przepisów na leczo z warzywami z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Coś ciepłego, sytego, domowego. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.
Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodać ją do garnka z warzywami. I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed.
Fotograficzny przelicznik wag.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.