czwartek, 25 sierpnia 2016

Jak upiec bezy

Jak upiec bezy

O tym jak ciężko robi się bezy wie tylko ten, kto próbował ;-). Wielokrotnie na blogu pisałam, że bezy są kapryśne - i choć przepis zawsze ten sam, one nigdy nie są takie same! Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie, na przykład kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone.


Jak upiec bezy

Do bezy w celu stabilizacji białek do bezy można również dodać winianu potasu (cream of tartar). Nie jest on niezbędny, ja go nie stosuję w swojej kuchni. Do takiej temperatury wkładamy obie blachy i zostawiamy bezy na minut.


Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 1stopni i suszymy bezę jeszcze przez dwie godziny. Po godzinach, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego ostygnięcia. Wtedy uzyskamy efekt chrupiącej bezy na zewnątrz i piankowej w środku. Ja dzisiaj postanowiłam upiec bezy.


Skorzystałam z waszego przepisu i zrobiłam. Niestety czas który jest podany w przepisie jest zbyt długo. Pieczenie bezy wymaga tylko dwóch składników, a przy tym nie jest to wcale jeden z prostszych przepisów. Pracując w restauracji upiekłam setki bez, był to ulubiony deser nasz i naszych klientów.


Wariacje dodatków i smaki bez były nieskończone:-) Bezy robiłam identycznie, nigdy nie żałując cukru – moim zdaniem to gwarancja sukcesu, ale nigdy też nie dodawałam ani octu ani skrobi i bezy wychodziły bez problemu. Najlepiej włożyć rękawicę kuchenną. Bezy przyrządza się z ubitej na sztywno piany z białek kurzych z cukrem. Bezy są nie tyle pieczone, ile suszone w niewysokiej temperaturze. Upieczone bezy powinny mieć białą lub bladożółtą barwę.


Jak upiec bezy

Ubijanie piany na bezy krok po kroku. Pamiętaj, by na bezy wybierać jajka raczej starsze niż świeże (nie bezpośrednio od kury). Jak upiec bezy , by pozostały śnieżnobiałe? W połowie pieczenia przykryj je folią aluminiową.


Rozpływające się w ustach bezy z kremem czekoladowym czy tort bezowo-ajerkoniakowy to godne polecenia słodkie przekąski na wiele okazji. Ponoć Pavlova zawsze pęka, więc nie przejmujcie się. Jeżeli zdarzy się, że beza nie wyrośnie do góry, znaczy że niedokładnie został wmiksowany cukier czyli, że białka z. Przygotowanie bezy nie jest wcale takie trudne. Szczególnie, że do jej wykonania wystarczą dokładnie dwa składniki, które zawsze znajdują się w lodówce.


Do przygotowania bezy potrzebne będą białka jajek o temperaturze pokojowej i cukier w proporcji 4:1. Jak zrobić bezy – niezbędne produkty. Przepis na bezy można zaliczyć do jednych z najkrótszych na świecie, a jednak deser ten uchodzi za kapryśny i nieprzewidywalny. I chociaż cieszy się reputacją trudnego do okiełznania, z pomocą naszego poradnika przygotujesz idealne bezy. Po tym czasie bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne, piankowe.


Bezy można upiec 1-dni wcześniej. Bezy przekładać kremem i karmelizowanymi pomarańczami lub innymi dowolnymi dodatkami. Bezy to bardzo słodki i prosty w wykonaniu deser.


Możesz podawać je osobno lub też mogą stanowić podstawę do przeróżnych smakołyków. Chcesz samodzielnie wykonać bezy? Przeczytaj poniższe wskazówki, a dowiesz się, jak je zrobić.


Wszystko polane prostym, ale pysznym sosem miodowym z dodatkiem ziarenek wyłuskanych z laski wanilii. Zamiast fig można użyć innych sezonowych owoców: truskawek, malin, jagó borówek amerykańskich. W przygotowaniu bezy ważne jest długie ubijanie białek z drobnym cukrem i długie jej pieczenie (suszenie) w niskiej temperaturze. Przedstawiamy prosty sposób na to, jak zrobić bezy z białek w domowym piekarniku. Gwarantujemy, że nasz przepis jest prosty, wypróbowany i zawsze się udaje, a bezy wychodzą takie, jakie być powinny - chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące się wewnątrz.


Myślimy, że wynalazcy bez, Francuzi, mogliby być z nas dumni. O cukrze pudrze już pisałam – nie nadaje się do bezy, za wolno w warunkach domowej kuchni usztywnia białka – zwykły biały drobny cukier będzie ok. Możesz upiec dwie bezy razem – nie ma problemu, wysuszą się.


Połóż tylko pełną blachę z piekarnika pod tą żeberkowaną, nie na odwrót.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty