wtorek, 23 sierpnia 2016

Dzem z cukini

Kolejna potrawa z cukinii. Tym razem postanowiłam zrobić z niej dżem. Jest to mój pierwszy przetwór, który zrobiłam samodzielnie, więc jestem z niego bardzo dumna. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny.


Dzem z cukini

Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić. Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temp. Dodać do cukinii skórkę z cytryny i sok. Smażyć bez pokrywki na malutkim ogniu ok. Jeśli nigdy nie próbowałyście kuchennego eksperymentu, jakim jest dżem z cukinii, koniecznie musicie nadrobić zaległości.


Smakuje równie wyśmienicie jak dżem morelowy czy pomarańczowy (w zależności od tego, galaretkę o jakim smaku doda się do gotowania). Każdy, kto miał okazję próbować dżem z cukinii, nie może uwierzyć, że jest to dżem zrobiony z warzywa, a nie. Sposób przygotowania przepisu: Pomarańczowy dżem z cukinii. Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.


Połowę cukinii pokroić w kosteczkę, a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jest supersmaczny i idealnie pasuje zarówno do herbaty, jak i np. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! Dżem z pigwy jest lekko kwaskowy.


Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. Opis przepisu: Autor: IZABELACzy z cukinii można zrobić dżem? Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową pasteryzujemy w słoiczkach, a gdy dżem będzie już gotowy, podajemy go do kanapek lub naleśników. Przepis znalazłam na innej stronie (ale był identyczny) i od razu go spisałam na kartkę, zrobiłam wszystko wg przepisu.


W większość słoików z dżemem jest już pleśń, na lub nic nie widać. Poza tym na niektórych słoikach pleśń jest także z zewnątrz, zrobiło się coś w rodzaju zacieków. Użyłam na dżem kilka sztuk cukinii o wadze ponad półtora kilo na słoiki po 2ml.


Wkrótce kolejne przepisy! Zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawiamy na godzin. Po tym czasie wkładamy do dużego garnka. Stawiamy na palnik z gazem i gotujemy. Dodajemy galaretki, dokładnie.


Dzem z cukini

DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ. Zrobiłam dżem brzoskwiniowy,ciekawy smak i nikt z domowników nie wpadł,że to z cukini! Kiedy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 5-minut do odparowania. Z podanej porcji wychodzi tradycyjnych słoików.


Masę wkładać do słoiczków i psteryzować 15min od zagotowanias ie wody w garnku Mam na mysli słoiczki dżemowe. Dzem jest pyszny ,sprawia wrazenie jakby był włozony do słoiczów surowy bez gotowania życzę smacznego i pozdrawiam. Jeśli będziemy robić dżem z samej cukinii z cukrem, lepiej zdecydować się na cukier żelujący. Aby nadać ostrość potrawie, dodajemy podczas gotowania sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki.


Dzem z cukini

W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas. Następnego dnia cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do garnka i smażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie. Wsypać dowolne galaretki, wymieszać do rozpuszczenia i gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików.


Obraną cukinię pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na szatkownicy (u mnie ten drugi sposób). Wypróbowaliśmy go już nawet z ciastem morelowym, grillowanym camembertem oraz delikatnym schabem - w każdym towarzystwie prezentował się znakomicie. Wydał nam się intrygujący, ale mało naturalny.


Akurat wczoraj dostalam podobny przepis na dzem z cukinie. Placki z cukini z pieczarkami i koperkiem to bardzo prosty przepis na doskonałe danie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory z cukini.


Ważymy i na każde pół kg cukinii dajemy 100g cukru. Z kg cukinii powinno wyjść mniej więcej 5kg miąższu. Do cukinii wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok. Garnek z cukinią stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Całość wyszła naprawdę pyszna, idealna na kanapki, do placków czy naleśników, do gofrów.


Można także wykorzystać taki dżem do musli czy owsianki lub innych deserów, smakuje wspaniale z lodami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty