poniedziałek, 1 grudnia 2014

Łatwy biszkopt

Prosty przepis na biszkopt, który nie upada. Z nim Twoje torty zawsze wyjdą rewalacyjnie! Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Piekłam biszkopt tysiące razy i nigdy nie wyszedł,z różnych przepisów,a i tak zawsze nie wychodził,ale wczoraj przeszłam sama siebie Nawet tż był w szoku,że wreszcie się udało. Biszkopt urósł ponad formę.


Szybki i łatwy biszkopt.

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka - miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę.


I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania. Pod koniec ubijania dodaję cukier.


Ubijam , aż piana bedzie błyszcząca i nie wypadnie z naczynia. Dodaje żółtka i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny.

Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie). Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Nie udają mi się nigdy biszkopty, w których najpierw trzeba ubić białka, a później robić całą resztę, ale ten biszkopt zawsze mi się udaje!


Całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. To bardzo ważne żeby biszkopt wyszedł wysoki i puszysty. W osobnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.


W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. Poproszę o sprawdzone przepisy na łatwy i szybki tort, taki który zawsze się udaje i nie ma opcji, bym go zepsuła, gdyż musi wyjść za pierwszym podejściem. Moje własne urodziny… Od samego rana dostaję miłe maile, smsy i telefony. PRzepis jest sprawdzony (teściowa tak robi i jej wychodzi).


U mnie zaś wszystko jest super. ROśnie pięknie, widać jaki jest pulchny itd. Niezawodny i najlepszy przepis na domowy biszkopt do tortu. Jak upiec idealny biszkopt do tortu.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.

Najlepiej nie wyjmować go od razu - przez około minut powinien pozostać w otwartym piekarniku. W przypadku biszkoptu rzucanego zrób podobnie. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy.


Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny. Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa! Jest idealne jako baza do tortów, rola małych ciastek, a nawet samo posypane cukrem pudrem zadowoli nie jedno podniebienie.


Ciasto biszkoptowe ma wiele zastosowań. Dla wielu z Was może wydawać się trudne i narażone zakalcem. Jednak ten przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. To podstawa w świecie cukierniczym, ale też niezbędny element domowych wypieków. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na delikatny biszkopt.


Dzięki niemu uda ci się połączyć masę z żółtek, mąki i piany z białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty