wtorek, 2 grudnia 2014

Jak upiec biszkopt bez papieru do pieczenia

Jak upiec biszkopt bez papieru do pieczenia

Czym wylożyc blachę by upiec biszkopt. Pergaminu i papieru do pieczenia brak. Przez mamelka, Październik 20. Jak upiec idealny biszkopt? Formę do wypieku ciasta wykładamy papierem do pieczenia jedynie na dnie!


Biszkopt dzięki temu przyklei się do boków i nie opadnie. To bardzo ważna zasada, o której bezwzględnie należy pamiętać. Moja mama mówiła, że proszku do pieczenia dodaje do biszkoptu ten, co nie umie go upiec. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek.


Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów. Cukier dodajemy do sztywnej piany. Po wyciągnięciu z pieca wyciągamy z formy i odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru. Dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu.


Blachy ani papieru nie natłuszczam, dzięki czemu biszkopt urośnie, ale już tak łatwo nie opadnie. Papier do pieczenia służy do tego, by łatwiej wyjąć gotowe ciasto z foremki - zapobiega rozrywaniu i kruszeniu się ciasta. Co jednak zrobić, gdy się skończy? Zobacz, czym zastąpić papier do pieczenia.


Niewątpliwie bardzo ułatwia pieczenie, ale możesz sobie poradzić też bez niego. Wytnij z papieru do pieczenia kółka odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Nie smaruj boków formy niczym. Klasyczny biszkopt do tortu – jak upiec.


Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt. Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę.


Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Po minutach rolada powinna być już wystarczająco przestudzona, by rozwinąć ją delikatnie z papieru do pieczenia. Na tak rozwinięty biszkopt wystarczy już tylko nałożyć dowolny krem i zwinąć roladę. Po zwinięciu roladę zazwyczaj należy odłożyć do lodówki, do schłodzenia i stężenia masy. Upiekłam własnie biszkopt, oczywiście mi nie wyszedł, mimo iż podczas pieczenia wyglądal pięknie: wyrośniety gładziutki jak z obrazka.


Już zaczęłam przygotowywać masę do przełożenia:-) Pod koniec pieczenia zaczął opadac, potem już zostało pol z tego co wlałam, a po wyjęciu z piekarnika okazało się ze zakalec. Aby biszkopt był jeszcze bardziej puszysty, oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj z cukrem, a dopiero potem dodaj żółtka. Jeśli metoda oddzielania żółtek „ze skorupki do skorupki” się nie sprawdza, użyj plastikowej butelki.


Wbij całe jajko do miski, naciśnij butelkę, aby uszło z niej powietrze i przyłóż ją do żółtka. W przypadku biszkoptu należy również pamiętać, żeby oderwać papier zanim ciasto całkowicie wystygnie. Jeśli ciasto się rwie, wtedy dobrym pomysłem jest wałkowanie ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ściągamy górną warstwę papieru, podnosimy ciasto i przenosimy nad foremkę odwracając je papierem ku górze.


Jak upiec biszkopt bez papieru do pieczenia

Papier odklejamy i dalej postępujemy jak powyżej. Po upływie tego czasu rozwinąć roladę, odłożyć ściereczkę, a ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia. Dziękuję za świetny przepis, po raz pierwszy udało mi się upiec biszkopt równy, bez proszku do pieczenia i na dodatek nie opadł. Myślę, że to też kwestia większej wprawy w ubijaniu białek, teraz robię to na średnich obrotach miksera (dawniej na najwyższych).


Puszysty biszkopt bez proszku do pieczenia na dużą blachę ciasta. Jeśli Wam tak, to dam Wam małą wskazówkę: nie dawajcie papieru do pieczenia na boki blaszki tylko na samo dno w ten sposób ciasto nie wejdzie w żadne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty