Mój sezon zaczynam od przepysznego piernika na ciemnym piwie, który jest bardzo aromatyczny, miękki, delikatnie wilgotny, gęsty. Piernik będzie dobry nawet po tygodniach. Na całe szczęście ten trudno dostępny trunek z powodzeniem można zastąpić piwem ciemnym, przy czym proponuję sięgnąć po któreś z tzw. Pyszny piernik na piwie , przekładany powidłami śliwkowymi. Aromatyczny piernik na piwie to ulubieniec mojego Męża : ) Na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie miękkie i wilgotne wypieki.
Długo zachowuje świeżość, co jest niezwykle ważne, szczególnie w tym świątecznym okresie : ) Polecam! Przepis znalazłam u Natalii na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Wspaniały piernik na piwie z programu Ewa Gotuje. Masło ucieramy z cukrem dodajemy po żółtku i miksujemy.
Mąkę łączymy z sodą i przyprawą do piernika dodajemy stopniowo do masy z żółtkami i mieszamy. Dodajemy piwo oraz rozpuszczony ale zimny miód mieszamy. Miód podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy ogrzewając aż cukier się rozpuści. Dzisiaj kolejny przepis na świąteczny stół i jest to przepis na piernik na piwie ciemnym Guiness.
Bożego Narodzenia bez piernika? Na każdym świątecznym stole musi znaleźć się piernik. Proponujemy zrobić go w wersji oryginalnej - na piwie miodowym. Połączenie słodyczy miodu i goryczki ciemnego piwa sprawdza się doskonale. Wystarczy tylko minut na przygotowanie ciasta, a resztę zrobi Crock-Pot.
Jest dobry od razu po upieczeniu. Troche się bałam robić ten piernik i zwlekałam już lata ale w końcu się zdecydowałam i jest! Wyszedł cudowny, cała rodzina chwali. Przepis jest super i na pewno na następne święta też zagości w naszym domu.
W pierniku lubię jego zapach i smak. W tym roku jednak pierwszy raz upiekłam piernika na piwie. I nie powiem, ale wyszedł super smaczny. Masło, cukier i miód podgrzewamy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy jajka oraz piwo, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy do połączenia się składników. Alicja w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Alicja w kuchni. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.
Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli wodnej. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z pomarańczy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik na piwie ewy wachowicz.
Dom pachnie korzennymi przyprawami, a pół tysiąca światełek połyskuje na choince wypełniając dom ciepłym, złotym światłem. W oryginalnej recepturze, pochodzącej ponoć z lat 60. Czerwone obrusy czekają już w szafie nienagannie wyprasowane, tylko wielka szkoda, że wyhaftowane na nich płatki śniegu będą. Chciałam sprawdzić , co to za wynalazek - przepis pochodzi z Wróżki.
Dodac przyprawe do piernikow, cynamon, pokrojone na male kawalki sliwki, rodzynki i posiekane orzechy. Bialka ubic i delikatnie wmieszac do ciasta. Może nazewnictwo zależy od regionu. Jak długo powinien się studzić piernik, żeby z jednej strony nie opadł, ale też się za bardzo nie wysuszył?
To moje początki w pieczeniu, więc proszę wybaczyć, że pytam o tak podstawową rzecz :). Witam w mojej kuchni pachnącej bzem. Mam na imię Ania i zapraszam Was do mojego magicznego świata pieczenia i gotowania.
Będę tu zamieszczała przepisy w większości słodkie, choć nie tylko. Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje świeżość. Odpowiednio zabezpieczony piernik możemy przechowywać nawet do miesiąca.
Temu wystarczy kilka dni. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.