wtorek, 9 grudnia 2014

Piernik na piwie

Mój sezon zaczynam od przepysznego piernika na ciemnym piwie, który jest bardzo aromatyczny, miękki, delikatnie wilgotny, gęsty. Piernik będzie dobry nawet po tygodniach. Na całe szczęście ten trudno dostępny trunek z powodzeniem można zastąpić piwem ciemnym, przy czym proponuję sięgnąć po któreś z tzw. Pyszny piernik na piwie , przekładany powidłami śliwkowymi. Aromatyczny piernik na piwie to ulubieniec mojego Męża : ) Na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie miękkie i wilgotne wypieki.


Długo zachowuje świeżość, co jest niezwykle ważne, szczególnie w tym świątecznym okresie : ) Polecam! Przepis znalazłam u Natalii na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Wspaniały piernik na piwie z programu Ewa Gotuje. Masło ucieramy z cukrem dodajemy po żółtku i miksujemy.


Mąkę łączymy z sodą i przyprawą do piernika dodajemy stopniowo do masy z żółtkami i mieszamy. Dodajemy piwo oraz rozpuszczony ale zimny miód mieszamy. Miód podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy ogrzewając aż cukier się rozpuści. Dzisiaj kolejny przepis na świąteczny stół i jest to przepis na piernik na piwie ciemnym Guiness.


Bożego Narodzenia bez piernika? Na każdym świątecznym stole musi znaleźć się piernik. Proponujemy zrobić go w wersji oryginalnej - na piwie miodowym. Połączenie słodyczy miodu i goryczki ciemnego piwa sprawdza się doskonale. Wystarczy tylko minut na przygotowanie ciasta, a resztę zrobi Crock-Pot.


Jest dobry od razu po upieczeniu. Troche się bałam robić ten piernik i zwlekałam już lata ale w końcu się zdecydowałam i jest! Wyszedł cudowny, cała rodzina chwali. Przepis jest super i na pewno na następne święta też zagości w naszym domu.


Piernik na piwie

W pierniku lubię jego zapach i smak. W tym roku jednak pierwszy raz upiekłam piernika na piwie. I nie powiem, ale wyszedł super smaczny. Masło, cukier i miód podgrzewamy do połączenia się składników.


Następnie dodajemy jajka oraz piwo, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy do połączenia się składników. Alicja w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Alicja w kuchni. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.


Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli wodnej. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z pomarańczy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik na piwie ewy wachowicz.


Dom pachnie korzennymi przyprawami, a pół tysiąca światełek połyskuje na choince wypełniając dom ciepłym, złotym światłem. W oryginalnej recepturze, pochodzącej ponoć z lat 60. Czerwone obrusy czekają już w szafie nienagannie wyprasowane, tylko wielka szkoda, że wyhaftowane na nich płatki śniegu będą. Chciałam sprawdzić , co to za wynalazek - przepis pochodzi z Wróżki.


Piernik na piwie

Dodac przyprawe do piernikow, cynamon, pokrojone na male kawalki sliwki, rodzynki i posiekane orzechy. Bialka ubic i delikatnie wmieszac do ciasta. Może nazewnictwo zależy od regionu. Jak długo powinien się studzić piernik, żeby z jednej strony nie opadł, ale też się za bardzo nie wysuszył?


To moje początki w pieczeniu, więc proszę wybaczyć, że pytam o tak podstawową rzecz :). Witam w mojej kuchni pachnącej bzem. Mam na imię Ania i zapraszam Was do mojego magicznego świata pieczenia i gotowania.


Będę tu zamieszczała przepisy w większości słodkie, choć nie tylko. Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje świeżość. Odpowiednio zabezpieczony piernik możemy przechowywać nawet do miesiąca.


Temu wystarczy kilka dni. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty