Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne.
Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. Zapraszam po mój najlepszy przepis na najbardziej klasyczne leczo. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Leczo można podawać z ryżem, pieczywem lub zajadać samo.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak gdzie i kiedy Koło gospodyń używa keczup jako składnik gotowania, miałem nadzieję trafić na przepis, który wypadł mi z głowy przed laty na klasyczne leczo gdzie króluje kiełbasa i. Kroki wykonania: Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka.
Polecam przepis na klasyczne leczo. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Niekiedy pod koniec duszenia wbija się również surowe jajko, które zagęszcza potrawę i dodaje jej smaku. Zobacz, jak ugotować smaczne klasyczne leczo. Tak przygotowane leczo jest zwykle dodatkiem do potraw mięsnych, choć świetnie sprawdza się także jako samodzielne danie – możemy wtedy dodać do niego podsmażoną kiełbasę (najlepiej dość pikantną, paprykową). Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i chwilę smażyć. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dusić ok.
Zdjąć z ognia i dodać paprykę w proszku, wymieszać. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste.
W Polsce leczo przygotowywane jest z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy. Sama wracam do niego z miłą chęcią. Klasyczne leczo to bardzo pożywne i szybkie danie łączące w sobie nieskomplikowane składniki. Potrawa idealna na codzienny, błyskawiczny i smaczny obiad.
Leczo - węgierska potrawa składająca się głównie z pomidorów, papryki, cebuli oraz boczku (a nawet słoniny). Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Na Węgrzech danie przyrządza się z pomidorów, papryki z dodatkiem wędzonej słoniny. Leczo klasyczne jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej.
Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Leczo w wersji klasycznej składa się z pomidorów, duszonej papryki, wędzonej słoniny i podsmażanej na złocisty kolor papryki. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Danie to ma swoje korzenie ma na Węgrzech, więc obowiązkowo powinno być pikantne. Jest to potrawa gęsta, sycąca, z dużą ilością warzyw i kiełbaski. Super smakuje jesienią i zimą, ze względu na swoje walory rozgrzewające, ale ja robię je wtedy.
Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano. Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Leczo z papryki jest najsmaczniejsze gdy wysokiej jakości składniki komponują się z prostotą wykonania.
To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To najpopularniejszy przepis na n. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Ale leczo to nie tylko Polska i Węgry, to także Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja.
Każdy z tych krajów ma swoje wariacje na jego temat. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.