Pierniczki - przepisy idealne (nie tylko) na święta Fot. Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir - te przyprawy dodajemy do ciasta najczęściej. To ten czas, kiedy każdy kąt domu pachnie cynamonem. Tradycja rzecz piękna, jednak gdy czasu brakuje, nadchodzi z pomocą.
Pamiętam, że u mnie w domu, gdy byłam mała, o cieście na pierniczki trzeba było pamiętać w listopadzie, musiało swoje odleżakować, a upieczone ciasteczka- mieć czas, by zmięknąć. Od lat szukałam przepisu na pierniki idealne. Próbowałam wielu, ale żaden nie skradł mojego serca.
Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Pamiętajcie, że takie pierniczki twardnieją zaraz po upieczeniu. Jeżeli nie macie czasu czekać na samoistne zmięknięcie pierniczków, można ten proces przyspieszyć, wkładając do pojemnika kawałek świeżego jabłka.
D Dziękuję i pozdrawiam. Ale ale, pierniczki choinkowe nie mogą być tylko do ozdoby, muszą być też pyszne! Pięknie ozdobione mogą być przez długi czas niepowtarzalną ozdobą, którą gdy się “znudzi” można ze smakiem zjeść :). Koniecznie zróbcie swoje pierniczki lukrowane w tym roku. A polukrujcie domowym, samodzielnie wykonanym lukrem.
To wielka, wielka frajda! Zapiszcie sobie przepis na idealne pierniczki do lukrowania i na najlepszy lukier do lukrowania pierniczków. Mój kalendarz grubaśnym flamastrem informuje, że pora upiec pierniczki, tak by mogły sobie tygodnie poleniuchowach w puszkach, mięknąć oczekując Świąt. Ozdobimy je z Mają później.
Ciasto na pierniczki, by było idealne należy zacząć przygotowywać już kilka tygodni przed Świętami. Jeśli jednak, dopiero teraz zapragnęłaś upiec bożonarodzeniowe pierniczki nic straconego. Nawet jeśli ich smak nie będzie w pełni idealny, pierniczki na pewno okażą się piękną i pyszną dekoracją domu. Idealny przepis na pierniczki świąteczne Chciałabym udowodnić Wam i sobie, że nawet nie mając niezliczonej ilości foremek, można zrobić coś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami) zrobić trójwymiarowe choinki, a resztę udekorować lukrem i cukrowymi gwiazdkami :). Lubicie cieniutkie i kruche pierniczki, które można jeść zaraz po ich upieczeniu?
Ten przepis jest dla Was! Poniższa receptura według mnie to ideał, korzystałem z niej w tym roku już chyba z pięć razy, a to dopiero początek. Teraz leżakują w pudełku z jabłuszkiem. A już za parę dni zawisną na choince, oczywiście po wcześniejszym udekorowaniu :).
Zawsze podczas wykrawania pierniczków robię w nich dziurki przy użyciu słomki do napojów. Ciasto zostaje w rurce, a w pierniczku jest idealny otwór na wstążeczkę lub nitkę. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Po raz pierwszy w życiu postanowiłam upiec pierniczki. Dziwnie to brzmi w moim wieku, ale tak jest :) Moja mama i babcia jakoś tej tradycji nie kultywowały, może przy okazji Wigilii zapytam z czego to wynikało, czy z braku zamiłowania do przypraw korzennych, czy może bardziej po prostu z braku takich rodzinnych tradycji.
Jak zrobić idealne korzenne ciasteczka? Sprawdź przepis na pierniczki według Doroty Świątkowskiej, autorki bloga Moje Wypieki! RMF FM RMF ON RMF RMF Classic RMF MAXXX Twoje Zdrowie.
Im grubiej rozwałkujemy, tym pierniczki będą lepsze. Po tym czasie wyjmować i studzić. Z rozwałkowanego ciasta wycinać pierniczki foremkami lub z lenistwa szklanką ;-) Piekarnik rozgrzać do 1stopni i piec gotowe ciastka równo minut. Można je lukrować i ozdabiać.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dziś mam dla Was przepis na pierniczki, które idealnie nadają się pod lukier oraz jako ozdoby na choinkę. Notatnik był już kilkukrotnie przepisywany, bo ze względu na częste i intensywne używanie strony brudziły się. Przede wszystkim to nie są szybkie pierniczki, a ekspresowe. Wszystko się robi w jednej misce, miesza, wyrabia, wałkuje, wykrawa i piecze i voila!
Całość w zależności od ilości ciasta, a więc i ciasteczek to max godzina. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 1stopni przez około minut. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.
Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.