Chłodnik z botwiny Magdy Gessler. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy minut. Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Idealna propozycja na upalny dzień. Można przechować go w lodówce i podać jeszcze jutro i pojutrze.
Zresztą myślę, że do tego przepisu będziecie wracać przez całe lato. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni. Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką!
Koperek drobno posiekać. Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem. Potem dodaj odrobinę soli, sporo pieprzu, a także szczyptę cukru.
Do chłodnika z botwiny wlej nabiał i wymieszaj na gładko. Do garnka musi trafić seler, ogórek, rzodkiewka oraz koperek. Wszystko wymieszaj po raz ostatni i wstaw do lodówki na 2-godziny, aby smaki się przegryzły, a chłodnik z botwiny stał się idealnie zimny. Zupa w miarę stygnięcia odzyskuje kolor #128578;. Moja ma ma często robiła go w letnie dni, pamiętam ze dodawała również szczaw.
Niestety moje dzieci nie przepadają za zimną zupką… a szkoda, na szczęście na mamę zawsze można liczyć i na słoiczek chłodnika również #128578; Ja osobiście uwielbiam. Czas przygotowania: 2min. W sam raz na upalne dni :) Kwiatek. Botwinkę dokładnie umyć.
Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem. Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np.
Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy. Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Kiedy nie mamy apetytu, nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni, szybki w przygotowaniu i orzeźwiający chłodnik, jest tym, czego potrzebujemy!
W dużym garnku zagotować szklankę wody. Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba! To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek!
Przygotować go może każdy - nawet ten, kto na co dzień niewiele ma wspólnego z kuchnią. Zupę z botwiny nalewamy na talerze i podajemy. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka).
Francuska zupa na zimno zyskała swoja popularność także w Polsce ze względu na znikomą ilość składników, znanych również w rodzinnych terenach. Zblendowane gotowane ziemniaki z porem są zalane bulionem warzywnym. Gęsty sos uzupełnisz oliwą z oliwek i pieczony czosnkiem.
Dobrej jakości masło sprawia, że jest kremowa i delikatna. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.
Amuse gueule – zupa dyniowa z brzoskwinią i cebulką. Z młodej botwiny lub buraków, podany z koperkiem, delikatny i kremowy. Część osób lubi go jeśc z jajkiem ugotowanym na tardo, tak tradycyjnie. Pyszny aksamitny chłodnik, który robi się - do momentu przecedzenia - podobnie jak zupę botwinkową.
Do odcedzonego z liści i buraczków wywaru dodaje się jogurt i chłodnik w zasadzie jest już gotowy. Można podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub nieco inaczej, z sałatką z truskawek i fety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.