wtorek, 2 grudnia 2014

Jak ugotować dobry żurek

Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki.


Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Z każdą zupą oddaję kawałek siebie. Dlatego mój chłop jest taki szczęśliwy jak je zresztą ja też, ale za chiny nie potrafię dobrze ugotować żurku.


Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok. Najprostszy przepis na żurek. Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo polskie - żurek. Jesteście pewni, że przepis. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.


Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. W miedzy czasie wlewam żurek zakupiony w warzywniaku (w butelce).


Jak ugotować dobry żurek

Do żurku jak kto lubi (a my tak) dokładam jajko na twardo. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Historia z żurem ma drugie dno.


Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Mądrości chłopa który nie gotuje. A co robię z włoszczyzną? Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej.


W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. DOBRY żurek , a nie góóówno z torebki na kostce.


JEszcze może wegetą doprawi, nie? Zanim odpowiem na to pytanie, zadam następne – co to znaczy, że rosół jest dobry? Moim zdaniem, dobry rosół jest aromatyczny, głęboki w smaku, nie za tłusty, ale też nie chudy, ma ładną barwę i musi być klarowny. Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku.


Jak ugotować dobry żurek

Jak ugotować dobry rosół? Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha!


Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty