Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny.
W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę. Nie dodawajcie jej więcej, bo pierniki będą zbyt aromatyczne.
Szybkie pierniczki świąteczne. Do rozpuszczonego miodu dodajemy jajka, mieszamy. Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę. To miękkie pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych.
Należy zmieszać składniki i wyłożyć porcjami wielkości orzechów laskowych na blaszkę. Trzymać w piekarniku krótko. Przygotowanie dania szybkie pierniczki. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Piekłam już pierniczki z marmoladą (pyszne!) , a teraz postanowiłam , że wypróbuję jakiś szybki przepis na cienkie pierniczki ozdobne.
To , czego szukałam , znalazłam na forum CinCin. Pierniki są rzeczywiście szybkie i proste do zrobienia (pomijam samo ozdabianie , bo to już inna bajka). Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. W czym przechowywać pierniczki?
Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie pierniczki. Dziś piekłam Wasze pierniczki.
Są bardzo proste, extra szybkie a do tego mega smaczne! Swój dotychczasowy przepis usunęłam z przepiśnika – a ten go bardzo godnie zastąpi, nie tylko na święta. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince! Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę. Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach!
Piekę je od lat, a właściwie dopiekam, bo zwykle w okolicy świąt zapasy pierniczków mocno się kurczą. Maslo lekko podgrzac, dodac mió znowu podgrzac i rozpuscic. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją.
W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i. Postanowiłam więc znaleźć przepis na pierniczki, które od razu Zobacz więcej. Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Anyżkowo. Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie. Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu. Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach.
Moją odpowiedzią są szybkie pierniczki korzenne. Tak naprawdę, to uwielbiam wszystkie świąteczne potrawy i ciasta, które kuszą swoimi aromatami – w szczególności cynamonem i goździkami. Zachęcam do skorzystania z tego szybkiego i łatwego przepisu na miękkie pierniczki, a także na równie szybki konkurs, który znajduje się na. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy.
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Miękkie od razu po upieczeniu, nie potrzebują leżakowania.
Takie na ostatnią chwilę, dla zabieganych, ale nie tylko. Polecam na święta Bożego Narodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.