piątek, 12 grudnia 2014

Leczo z kabaczków

Obfite plony kabaczków zmobilizowały mnie do zrobienia z nich zapasów na zimę. Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem,zawekowałam ka Zobacz więcej. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami.


Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka (z małą ilością tłuszczu) poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści.


Unsubscribe from AkinAA1? Sycące i lekkie potrawy z kabaczka dla całej rodziny! Dodatkowo, przepisy na placki z kabaczka! Kabaczek faszerowany i kabaczek nadziewany mięsem. Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory z cukinii na zimę - przepisy.


Autor Zdjęcia: Shutterstock Obfite zbiory kabaczków i cukinii można przerobić na przetwory na zimę. Cukinie lub kabaczki są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.


Strąki papryki umyć,osuszyć,przekroić i oczyścić z nasion ,a następnie pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki,cebulę w talarki i jeszcze na części. Cebulę zeszklić na oleju,dodać paprykę,wrzucić kiełbasę i kabaczek.


Gdy będzie bardzo gęstę,można. Tym razem wybrałam wersję wegetariańską - kiełbasę zastąpiłam czerwoną soczewicą. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby do leczo dodać bardziej tradycyjne, mięsne dodatki. Nie ma jak pyszne leczo z młodych kabaczków. Młode nie duże sztuki szybciutko się uduszą lekko zmiękną i są pyszne w smaku.


W dodatku sam wygląd i zapach kabaczka cieszy zmysły! Obieramy ziemniaki i dorzucamy. Po minutach dorzucamy kabaczka obranego ze skóry i pokrojonego w kawałki. Gotujemy razem do miękkości warzyw, dorzucamy w tym czasie kurkumę, sól i pieprz. Miksujemy zupę na gładki krem, wyjmując wcześniej gałązki i listki laurowe.


Podajemy z kleksem śmietany, posypaną koperkiem. Placki z kabaczka - pyszni kuzyni placków ziemniaczanych, powinni, zwłaszcza teraz, stać się stałymi gośćmi na twoim stole. Placki z kabaczka są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również smaczne, łatwo łączą się z różnymi dodatkami w postaci sosów i dipów. Same też mogą stanowić oryginalny dodatek do dań - np. Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie obrodzily mi kabaczki i wykorzystuję je do różnych dań.


Jednym z moich uuibionych letnich obiadów jest leczo – w sierpniu pomidory i papryką są najsmaczniejsze, a jak się doda delikatnego w smaku kabaczka i listki swieżej bazylii – niebo w gębie ! Do kiełbasy dodać pokrojoną cebule paprykę oraz pomidory doprawić do smaku maggi, pieprzem, vegetą i odrobiną cukru. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc.


Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Leczo Z Kabaczków Na Zime - informacje, zdjęcia, materiały video. Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio Często je lekceważymy, nie zawsze doceniając ich właściwości lecznicze i walory smakowe - takie zdanie o dyniach, melonach i kabaczkach ma Grażyna Pająk. Przepisy na temat: leczo z kabaczków. Ekspertka żywieniowa przekonuje, że zdrowe dania z nich przygotowuje się szybko i prosto.


Leczo z kabaczków

Szybkie leczo z kabaczka W końcu pojawia się pierwszy przepis na wytrawne danie na moim blogu :) Ale nic nie poradzę na to, że zwykle takie posiłki przygotowuje w domu Mama (a ja raczej tego nie publikuję). Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili.


Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej bułce lub w miseczce z bułką do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty