wtorek, 23 grudnia 2014

Jak sie robi biszkopt na tort

Warto wiec zwrócić uwagę na niuanse, któe sprawią, że ciasto zawsze sie uda. Zobacz też: Biszkopt na tort. Jednak wśród nich jest jeden, którego jakość ma ogromne znaczenie.


Metodą na udany biszkopt jest rzecz jasna wybór dobrej mąki. Poznaj sekret prawdziwego, pulchnego i nie upadającego biszkoptu rodem z najlepszych cukierni. Przepis na biszkopt idealny.


Boków nie smarujemy, później odetniemy biszkopt nożem od tortownicy. Wylewamy masę (tortownica ok. 20–cm) i pieczemy ok. C, po minutach pieczenia można spokojnie otwierać piekarnik i sprawdzać czy biszkopt jest gotowy, ja po prostu naciskam lekko palcami na środku i jak biszkopt lekko odbija tzn, że jest.


Najlepiej nie wyjmować go od razu - przez około minut powinien pozostać w otwartym piekarniku. W przypadku biszkoptu rzucanego zrób podobnie. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc. Nie :) Moje wcześniejsze zdjęcia pokazują biszkopt robiony ręcznym mikserem (chyba najtańszy dostępny na rynku Zelmer). Jestem w trakcie robienia torcika z musu mango i ten przepis jest tam na biszkopt, nie wiem czy to jest kwestia ze robie torrcik pierwszy raz czy co ale pierwszy raz wyszedł mi biszkopt taki jak na zdjęciach piękny, delikatny -rewelacja-dzięki za ten przepis!


Po prostu taki biszkopt jest uniwersalny. Jak pokroić biszkopt na blaty do tortu za pomocą nitki. Najlepiej kroi się biszkopt następnego dnia po upieczeniu, ale spokojnie można to również zrobić tego samego dnia poniższą techniką, oczywiście gdy biszkopt wystygnie.


Nie potrzeba żadnego specjalnego urządzenia, a blaty nie pokruszą się, nie rozpadną i będą równe. Zapraszam na pierwszy film z serii o biszkopcie, a wkrótce film z tortem. Jak zrobić tradycyjny biszkopt BEZ PROSZKU DO PIECZENIA.


Jednak na pokrojenie biszkoptu jest jeszcze kilka innych sposobów: 1. Możesz naciąć biszkopt dookoła ostrym nożem, a następnie przy użyciu mocnej bawełnianej nitki lub nici dentystycznej włożonej w nacięcie ścisnąć pętlę, która sama przetnie równiutko ciasto. Nitki możesz też użyć jak noża - przesuwając ją powoli raz w jedna stroną, a raz w drugą przyciągaj ją. Aby biszkopt się udał muszą być świeże jajka, bardzo dobrze ubite i najważniejsze - masa jajeczna musi być bardzo delikatnie połączona z mąką.


Przy intensywnym mieszaniu może wszysto siąść i biszkopt na pewno się nie uda. Szczerze mówiąc biszkopt jest dla mnie chyba najłatwiejszym ciastem. Jajka, których będziecie używać do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej!


Najlepiej wyjąć je wcześniej, aby zdążyły się ogrzać, ale jeśli zapomnicie o tym, to wystarczy, że tuż przed przystąpieniem do robienia ciasta włożycie jajka na chwilę do ciepłej wody. Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na biszkopt idealny! W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np.


Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny.


Aby biszkopt ładnie wyrósł, musi „wspiąć się” po ściankach formy, dlatego ich nie natłuszczamy. Formę lub blachę wykładamy tylko papierem do pieczenia. Aby zapobiec jego przesuwaniu się, stosujemy mały trik: na blachę nakładamy odrobinę masła i za jego pomocą mocujemy papier. Z tym ubijaniem bialek nie przesadzaj - mozna je w zapale łatwo przebic (piana zamiast gladka i lsniaca staje sie taka krupczata - z daleka przypomina kupkę twarogu raczej) - biszkopt z takiej piany nie wyjdzie za nic. Biszkopt jest najpopularniejszym rodzajem ciasta, które stanowi bazę dla masy skomplikowanych, wielowarstwowych przepisów.


Nie ma chyba osoby, która nigdy nie jadłaby owego specjału lub nie widziała jak jej mama lub babcia robią tort urodzinowy albo inny powszechnie występujący wypiek, którego podstawa składa się właśnie z biszkoptu. Biszkopt to dość proste i uniwersalne ciasto - można je przełożyć kremem z galaretką, zwinąć w roladę bądź wykorzystać jako bazę tortu. Wypieka się je z niewielu składników, a do tego jest lekkostrawne.


Jak upiec idealny biszkopt? Podajemy przepis krok po kroku. Skoro wiecie już jak właściwie się z nim obchodzić, pora na proporcje.


Powinna być na tyle gruba aby zakryła biszkopt i dała się ładnie wygładzić - czyli mniej więcej pół centymetra. Kiedy cały tort pokryty jest już śmietaną i wszystkie większe nierówności są zniwelowane, maczamy nóż we wrzątku i delikatnie jeszcze raz wyrównujemy cały tort. Mój biszkopt po upieczeniu ma na górze taką jakby skórkę, która odpada podczas krojenia lub jedzenia ciasta, np gdy jest na niej polewa czekoladowa.


Polewa odpada razem z tą skórką. Do tej pory czasem po prostu ją zrywałam. Tort już był przełożony i czekał. Czy Wam też się tak robi?


Masę, razem w woreczkiem włożyłam na kilka sekund do mikrofali. Po wyjęciu była lekko ciepła i bardziej miękka. Dała się ugniatać i formować. Pozostało mi rozwałkować masę i ułożyć na torcie. Blat posypałam skrobią ziemniaczaną, ale wiele osób posypuje cukrem.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Planuję tort szwarcwaldzki (trzymajcie kciuki!) no i będzie trzeba przekroić biszkopt na trzy części.


Jak dotąd nigdy mi się to równo i ładnie nie udało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty