środa, 24 grudnia 2014

Leczo z grzybami i kiełbasą

Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.


Leczo z grzybami i kiełbasą

Ja zaś proponuję potrawkę z papryki z mięsem mielonym i świeżymi grzybami. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Do garnka z grzybami przełożyć wędliny z cukinią. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu.


Przepyszne leczo z białą kiełbasą. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować minut.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. U nas dla odmiany kapusta zawsze była jarska, bez mięsa, za to z owocami lub grzybami. Młoda kapusta z kiełbasą i koncentratem albo z młoda kapusta z kiełbasą i marchewka pojawiała się już na mojej stronie kilka razy. Ponieważ mój mąż wspomina takie dania, czasami robię je z dodatkiem wędzonej soli albo papryki, żeby.


Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa.


Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Leczo Chyba każda rodzina ma swój własny przepis na leczo.


Leczo z grzybami i kiełbasą

Spotkałam się już z tyloma wersjami tej potrawy, że trudno zliczyć. Jest leczo z grzybami, z cukinią, z parówkami, kiełbasą, jakami itd. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu. Za mało mięsa w przepisie? Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem.


Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem. To będzie prawdziwa kulinarna uczta! Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę i cukinię pokroić w plasterki.


Dodać paprykę, po chwili smażenia cukinię oraz obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić solą i ziołami. Dusić warzywa do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty